Up 2 Date

'Kinderen niet meer op straat gezet na overlijden ouders'

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. 'Kinderen niet meer op straat gezet na overlijden ouders'

Meerderjarige kinderen hoeven niet direct hun ouderlijke huurwoning te verlaten na het overlijden van hun ouders. Ze krijgen meer tijd voor rouwverwerking en hoeven niet meer te vrezen om uiteindelijk op straat te komen. Dat gaat demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wettelijk regelen, meldt RTL Nieuws.

Geen rechten

Op dit moment bestaat het risico dat kinderen al na twee maanden uit huis worden gezet. Dit omdat zij als medebewoners geen rechten hebben. Door het systeem dat nu bestaat, is het voor kinderen in veel gevallen niet mogelijk om het huurcontract van hun overleden ouders over te nemen.

'Ontzettend zwaar'

Er zijn in de afgelopen tijd veel voorbeelden geweest van soortgelijke gevallen. Zo dreigde de 25-jarige Semra vorig jaar de huurwoning te verliezen waarin ze met haar overleden vader woonde. Na veel actievoeren, mocht ze uiteindelijk toch in het huurhuis blijven wonen.

"Het is al ontzettend zwaar om als jongere een ouder te verliezen", vertelde Semra in gesprek met FunX. "Het maakt het alleen maar erger als je vervolgens ook nog eens het huis uit wordt geschopt waar je met je ouders woonde. Je denkt alleen maar: waar ga ik naartoe? Zodra je op straat wordt geknikkerd, helpen ze je ook niet meer."

'Menselijk behandelen'

VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis besloot uiteindelijk een motie in te dienen, waarin gevraagd werd om kinderen 'menselijk te behandelen' na het overlijden van hun ouders. Die motie werd door de gehele Tweede Kamer gesteund, waarna minister Ollongren in gesprek is gegaan met verhuurders.

Nieuwe wet

Om ervoor te zorgen dat kinderen het verlies van hun ouders beter kunnen verwerken en om te voorkomen dat ze dakloos worden, is het de bedoeling dat kinderen een tijdelijk contract van maximaal twee jaar krijgen voor de ouderlijke woning. Aan de verhuurder de taak om te kijken of de ouderlijke woning passend is voor de kinderen. Indien nodig wordt de huur verlaagd. In het geval dat het huis niet geschikt is, moet de verhuurder voor vervangende woonruimte zorgen. De uiteindelijke wet zal uiteindelijk voor zowel de sociale als private huursector gelden.

Ster advertentie
Ster advertentie