Naar homepage
Up 2 Date

Internationale undercoveractie leidt tot 49 arrestaties in Nederland

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Internationale undercoveractie leidt tot 49 arrestaties in Nederland

Een internationale undercoveroperatie heeft ertoe geleid dat de afgelopen weken 49 mensen in Nederland werden opgepakt, zo meldt de politie. Daarnaast zijn 25 drugslabs opgerold en grote hoeveelheden drugs, 8 vuurwapens en ruim 2,3 miljoen euro in beslag genomen.

Criminelen kochten telefoons massal in

Gisteren meldde de Telegraaf dat speciale rechercheteams nieuwe cryptotelefoons op de markt hebben gebracht, waarmee ze ongehinderd konden meelezen en -luisteren met criminelen. Criminelen kochten de telefoons massaal in en dachten dat ze veilig konden praten over witwassen, drugshandel en andere strafbare feiten zonder afgeluisterd te worden, maar niets bleek minder waar te zijn.

De cryptotelefoons werden namelijk via de cryptocommunicatiedienst ANOM volledig beheerd door de politie. Op die manier konden ze door de locatiebepalingen van de telefoons uit te lezen ook live meekijken waar de eigenaren van de cryptotelefoons op dat moment waren en zelfs stemvervormers op afstand uitschakelen.

27 miljoen onderschepte berichten

De politie kon anderhalf jaar lang live gesprekken volgen tussen criminelen en onderschepte ruim 27 miljoen berichten. Wereldwijd waren er meer dan 12.000 cryptotelefoons actief in meer dan 100 landen. Tot zover heeft de operatie wereldwijd tot meer dan 800 arrestaties geleid en ruim 700 doorzoekingen.

Quote

Ze promootten ANOM als hét platform waarvan je gebruik moest maken, omdat het absoluut betrouwbaar zou zijn.

Jannine van den Berg

"ANOM was hét platform"

De politie rolde eerder al verschillende cryptocommunicatiediensten op, zoals Encrochat, Sky ECC en pas geleden nog Ennetcom. Daardoor stapten criminelen over op ANOM. Volgens politiechef van de Landelijke Eenheid, Jannine van den Berg, vielen de cryptotelefoons van de politie goed in de smaak bij criminelen, zo liet ze weten tijdens een persconferentie van Europol. "Ze promootten ANOM als hét platform waarvan je gebruik moest maken, omdat het absoluut betrouwbaar zou zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie