Up 2 Date

Driemaal levenslang voor moord op Ahmaud Arbery

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Driemaal levenslang voor moord op Ahmaud Arbery

De drie witte mannen die in november schuldig werden bevonden aan de moord op de zwarte jogger Ahmaud Arbery, zijn vrijdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Dat bepaalde de rechter in de Amerikaanse staat Georgia.

Racistisch motief

Het gaat om de 65-jarige Gregory McMichael, zijn 35-jarige zoon Travis en hun buurman Roddie Bryan (52). Het drietal dacht in februari 2020 dat Arbery een vluchtende inbreker was, waarna zij met hun pick-uptrucks minutenlang achter hem aanzaten. Bryan filmde uiteindelijk hoe McMichael van dichtbij drie keer op Arbery schoot, die daarbij overleed. Er was geen enkele aanleiding om te denken dat de 25-jarige jogger, die verder ook niks bij zich had, een inbreker was. Volgens de aanklagers is er daarom sprake van een racistisch motief.

De rechter bepaalde dat vader en zoon geen recht hebben op vervroegde vrijlating. Ze zullen dus tot hun dood in de cel blijven. De filmende buurman heeft wel de mogelijkheid om na 30 jaar een vervroegde vrijlating aan te vragen. De advocaten van het drietal hebben aangegeven in beroep te willen gaan.

Ahmaud Arbery

De gewelddadige moord op de 25-jarige Arbery leidde tot veel ophef, nadat beelden ervan op sociale media waren verschenen. Zijn naam werd geregeld gescandeerd bij de protesten tegen politiegeweld en racisme na de dood van George Floyd. De advocaat van de familie van Arbery noemde de moord vorig jaar een "moderne lynchpartij".

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie