Up 2 Date

Donald Trump blijft voor zeker twee jaar verbannen van Facebook

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Donald Trump blijft voor zeker twee jaar verbannen van Facebook

Oud-president Donald Trump mag tot 2023 geen berichten meer plaatsen op Facebook. Dit heeft het bedrijf vrijdag aangekondigd. Trump werd op 7 januari verbannen van het platform, omdat hij na de bestorming van het Capitool in een video begrip leek te tonen voor de bestormers.

Permanent verwijderd

Begin dit jaar werd de oud-president ook al verbannen van Twitter. Na 7 januari 2023 gaat Facebook, die ook eigenaar van Instagram is, bepalen of het 'risico voor de publieke veiligheid is teruggedrongen'. Mocht dat niet het geval zijn, dan verlengt het bedrijf de ban nogmaals. Wanneer de beperking voor het account wordt opgeheven en Trump gaat opnieuw de fout in, dan zullen er opnieuw sancties worden opgelegd. In het ergste geval wordt zijn account permanent verwijderd.

Bestorming Capitool

In januari bestormden een woedende menigte Trump-supporters het Amerikaanse parlementsgebouw in Washington D.C. Dat deden ze nadat Trump de presidentsverkiezingen verloren had. Facebook vindt dat de twee berichten die Trump tijdens die rellen plaatste opriepen 'tot een gewelddadige opstand tegen een democratisch verkozen regering'.

Kritiek

Op de ban van Facebook kwam veel kritiek. Ook zijn eigen onafhankelijke toezichtraad, de Facebook Oversight Board had vraagtekens bij de ban. Vorige maand oordeelde Facebook Oversight Board dat Facebook het recht had om Trump te blokkeren in deze situatie, maar niet voor een onbepaalde tijd. "We weten dat elke straf die we opleggen - of niet opleggen - controversieel zal zijn. De beslissing die we vandaag nemen zal aan beide kanten van het politieke spectrum bekritiseerd worden, maar het is onze taak om een evenwichtige, eerlijke en transparante beslissing te nemen in samenspraak met de Oversight Board", aldus Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie