Up 2 Date

Dave Chappelle blijft achter Netflix-special staan: "Ik buig voor niemands eisen"

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Dave Chappelle blijft achter Netflix-special staan: "Ik buig voor niemands eisen"

Dave Chappelle heeft middels een video op Instagram aangegeven open te staan voor een gesprek met transactivisten. Dit na veel kritiek op zijn controversiële opmerkingen in de Netflix-special The Closer. Het gaat om een fragment uit een liveoptreden van de comedian.

'Dat is niet waar'

Een woordvoerder van Chappelle liet vorige week al aan TMZ weten dat de comedian openstaat voor een gesprek. Transactivist Ashlee Marie Preston claimt dat ze Chappelle daarvoor uitgenodigd heeft, maar dat de comedian niet op kwam dagen. Daarover zegt Chappelle in de gedeelde video: "Er wordt in de media beweerd dat ik ben uitgenodigd voor een gesprek met transgender medewerkers van Netflix en dat ik dat geweigerd heb. Dat is niet waar."

De comedian geeft aan dat hij de uitnodiging geaccepteerd zou hebben, maar voegt eraan toe: "Ik vraag me wel af waar we het over zouden hebben. Ik heb gezegd wat ik heb gezegd en ik heb ook gehoord wat jullie hebben gezegd. Jullie zeggen een veilige werkomgeving te willen bij Netflix. Nou, het lijkt erop dat ik de enige ben die niet meer op kantoor mag langskomen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geframed door media

Volgens Chappelle probeert de media er een strijd tussen hem en de lhbtqi+-community van te maken. "Dat is niet wat dit is", zegt hij. "Geef de lhbtqi+-community niet de schuld van deze shit. Het heeft niets met hen te maken. Het gaat om bedrijfsbelangen en over wat ik wel en niet mag zeggen." De comedian voegt er nog een voor hem belangrijke boodschap aan toe: "Voor de goede orde, en ik wil dat jullie dit weten: iedereen die ik uit die community ken, is alleen maar liefdevol en steunend geweest."

Gecanceld

Chappelle vertelt ook over een docu die hij in 2020 heeft gemaakt tijdens de coronacrisis, waarin hij de dood van George Floyd bespreekt. Daarvoor werd hij op verschillende filmfestivals uitgenodigd, maar die besloten uiteindelijk hun uitnodiging terug te trekken na alle kritieken op The Closer. "Nu wil geen filmbedrijf, studio of filmfestival nog iets te maken hebben met deze docu. Goddank voor Netflix-baas Ted Sarandos, hij is de enige die me nog niet heeft gecanceld."

Voorwaarden voor gesprek

In de video sluit de comedian af door aan te geven dat hij meer dan bereid is om in gesprek te gaan met transactivisten. "Maar ik buig voor niemands eisen", geeft hij aan. Ook zegt hij dat een ontmoeting alleen op zijn voorwaarden zal plaatsvinden. "Ten eerste mag je niet komen als je mijn special niet van het begin tot het einde hebt gekeken", zegt Chappelle, die ook aangeeft dat hij de tijd en plaats van het gesprek wil bepalen. De laatste eis is dat toegegeven moet worden dat Hannah Gadsby niet grappig is. De comédienne liet zich zeer kritisch uit op Chappelle en Ted Sarandos.

Ster advertentie
Ster advertentie