Up 2 Date

Zet je wekker maar: dinsdagochtend is er een supermaan te zien

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Zet je wekker maar: dinsdagochtend is er een supermaan te zien

Vroege vogels opgelet: dinsdagochtend is er een supermaan te zien. Hierbij staat de maan dichter bij de aarde dan normaal en tegelijkertijd is het ook nog eens volle maan. Deze combinatie zorgt voor een indrukwekkend beeld.

Supermaan

Een supermaan lijkt 6 tot 7 procent groter en is ongeveer 13 procent helderder dan een gewone volle maan. Wil je dat met eigen ogen zien? Dan moet je in de nacht van maandag op dinsdag je wekker zetten om 4.16 uur. De maan gaat namelijk om 4.46 uur weer onder. "In het half uur vóór maansondergang is hij extra groot te zien aan de zuidwestelijke horizon", schrijft Weerplaza.

Weervoorspellingen

Helder weer is natuurlijk belangrijk, anders zie je weinig van de maan. Gelukkig zijn de weervoorspellingen goed: in de nacht van maandag op dinsdag zijn er waarschijnlijk heldere omstandigheden. Alleen in het noorden kunnen wat meer wolkenvelden voorkomen, maar ook daar zal het opklaren.

Dinsdagavond

Wekker vergeten te zetten? Geen paniek, want als de wolken het toelaten, kun je ook dinsdagavond de maan zien. In het zuidoosten komt hij om 22.40 uur op, in het westen om 22.45 uur. De weervoorspellingen zijn in de avond helaas minder goed: in het midden en het noorden van het land is er kans op wolkenvelden en stapelwolken die in de weg kunnen zitten.

Ster advertentie
Ster advertentie