Up 2 Date

Na 80 uur worden er nog steeds overlevenden onder puin vandaan gehaald

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Na 80 uur worden er nog steeds overlevenden onder puin vandaan gehaald

Tussen alle ellende rondom de situatie in Turkije en Syrië, zijn er soms ook hoopvolle berichten. Zo blijkt dat er zelfs na tachtig uur nog steeds overlevenden onder het puin vandaan worden gehaald. Vooral uit de Turkse stad Kahramanmaras, in het centrum van het rampgebied, komen verhalen van mensen die na bijna vier dagen vast te zitten levend worden teruggevonden.

Race tegen de klok

Volgens de Turkse overheid zijn in totaal 100.000 hulpmedewerkers in de regio actief. Die hebben gezamenlijk al 8000 mensen kunnen bevrijden. Met elk uur dat er voorbij gaat, wordt de kans echter kleiner dat de mensen die onder het puin terecht zijn gekomen, levend worden teruggevonden. Het is dan ook een race tegen de klok. Zeker omdat de temperaturen 's nachts tot onder het vriespunt zakken. De hulpverleners ter plaatse houden echter hoop en geven niet op.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Overlevers

Gelukkig zorgen deze inspanningen voor goede resultaten. De Turkse televisiezender TVNET toonde namelijk beelden hoe reddingsdiensten in Kahramanmaras zojuist nog een familie van zes onder het puin vandaan wisten te halen. Enkele uren eerder hebben hulpverleners er ook al een éénjarig meisje en haar moeder uit het puin bevrijd.

In Hatay, waar het Nederlandse Urban Search and Rescue-team (USAR) actief is, zijn na bijna tachtig uur nog drie kinderen van dezelfde familie gered. En in een plaatsje ten oosten van het rampgebied, Diyarbakir, wisten hulpdiensten na bijna vier dagen nog een een achtjarige jongen tussen de brokstukken uit te halen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gewonden verplaatsen

Nederland gaat proberen om de overlevenden en gewonden uit het rampgebied naar een andere plek in Turkije te brengen. Dat heeft de minister van Defensie, Kajsa Ollongren, vandaag laten weten in de Tweede Kamer.

Morgenochtend vroeg vertrekt er voor deze actie een C-130 transportvliegtuig met twee artsen en zes verpleegkundigen naar het rampgebied. Aan boord zijn verschillende medische faciliteiten aanwezig. Het vliegtuig zal maximaal zeventig mensen per keer kunnen vervoeren.

Giro555

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië is het leven van tienduizenden mensen volledig verwoest. Wil je steun bieden en ervoor zorgen dat de inwoners genoeg medische zorg, voedsel, water en onderdak krijgen? Doneer dan nu via Giro555. Meer lezen over de laatste ontwikkelingen? Ga naar FunX.nl/giro555.

Geef nu

Ster advertentie
Ster advertentie