Up 2 Date

Tijdelijke uitlevering Joran van der Sloot aan VS onder zware beveiliging begonnen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Tijdelijke uitlevering Joran van der Sloot aan VS onder zware beveiliging begonnen

Crimineel Joran van der Sloot is vannacht vanuit de Challapalca-gevangenis in het zuiden van Peru onder zware beveiliging verplaatst naar een gevangenis in de hoofdstad Lima. Deze overplaatsing is de eerste stap in de uitlevering van Van der Sloot naar de Verenigde Staten.

Afpersing

Van der Sloot heeft de overplaatsing niet aangevochten en is bereid naar de VS te gaan. Hij wordt over twee of drie dagen vanaf Lima overgevolgen naar de staat Alabama. Daar staat hij terecht voor het afpersen en oplichten van de ouders van de achttienjarige Amerikaanse Natalee Holloway.

De zaak van Natalee Holloway

Van der Sloot ontmoette Holloway in 2005 op Aruba en nam haar mee naar het strand, waar hij seks met haar had. Daarna is er nooit meer iets van Holloway vernomen. Van der Sloot deed vervolgens in gesprek met misdaadverslaggever Peter R. de Vries opvallende onthullingen over haar verdwijning, maar tot een arrestatie leidde het niet, tot veel onbegrip van de familie Holloway.

Volgens Amerikaanse justitie heeft Van der Sloot jaren na de verdwijning van Holloway in 2010 25.000 dollar aangenomen van de moeder van Holloway. In ruil daarvoor zou hij haar naar het lichaam van Natalee leiden. Tot vandaag de dag is het vermiste meisje echter nog steeds niet teruggevonden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Moord Stephany Flores

Hoewel Van der Sloot niet vastzit voor een mogelijke ontvoering of moord op Holloway, zit hij wel twee verschillende andere straffen uit in een Peruaanse gevangenis. In 2010 werd hij gearresteerd in Chili. Daar was hij naartoe gevlucht nadat hij in Lima de Peruaanse Stephany Flores had vermoord. Hij was haar tegengekomen in een casino en nam haar mee naar zijn kamer. Van der Sloot vertrouwde Flores niet en dacht dat ze een FBI-agent was, waarop hij besloot haar te vermoorden. Van der Sloot werd veroordeeld voor een celstraf van 28 jaar.

Drugssmokkel

Eenmaal in de Peruaanse gevangenis Juliaca liet Van der Sloot op grote schaal cocaïne binnensmokkelen. Ook andere gedetineerden waren betrokken bij de handel, maar een cruciale rol in de verspreiding van de coke was weggelegd voor Van der Sloot. Hij zou de cocaïne verkocht hebben aan medegevangenen en was er ook verantwoordelijk voor om de drugs via postpakketten naar het buitenland te versturen.

De Peruaanse rechtbank rekende het Van der Sloot zwaar aan dat hij, ondanks zijn lopende straf, door ging met het uitvoeren van criminele activiteiten. Hij werd veroordeeld tot een extra celstraf van 18 jaar en 4 maanden vanwege de drugssmokkel. In Peru geldt echter de regel dat een gevangenisstraf nooit meer dan 35 jaar mag duren. Dat betekent dat, hoe het er nu naar uitziet, Van der Sloot in 2045 vrij zal komen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Garanties

De VS hoopt Van der Sloot nu ook te veroordelen in de zaak van Holloway. Misschien niet voor de moord, maar dan wel voor de afpersing. De uitlevering was echter een langdurig proces. De rechters in Peru wilden garanties dat Van der Sloot na zijn berechting in de VS eerst terug wordt gebracht naar de gevangenis in Peru. De Peruaanse justitie wil namelijk dat hij eerst zijn straf uitzit voor de moord op Stephany Flores en drugshandel. Dat heeft de VS nu toegezegd.

Ster advertentie
Ster advertentie