STER Advertentie
STER Advertentie

Groot deel studenten heeft psychische klachten door leenstelsel

Groot deel studenten heeft psychische klachten door leenstelsel

Maandag 28 januari 2019 - 17:31 uur

|

Door:

Elize

Lenende studenten zijn vaker extreem vermoeid, emotioneel uitgeput en maken zich vaker zorgen over het krijgen van een burn-out. Dat is gebleken uit een onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). 

Klachten

Uit onderzoek onder 563 hbo- en wo-studenten geeft ruim een vijfde van de studenten aan maandelijks moeilijk rond te komen. 69% van de lenende studenten zeggen wel te moeten lenen om hun studie te kunnen betalen. Velen geven aan dat dit gepaard gaat met gevoelens van stress en zorgen voor later. De helft van de lenende studenten is vaak extreem vermoeid, 40% is emotioneel uitgeput en 19% is zelfs bezorgd over het krijgen van een burn-out.  

Sociale activiteiten

Meer dan de helft van de lenende studenten (52%) geeft aan minder deel te nemen aan sociale activiteiten. Dit vanwege de hoge kosten die de activiteiten met zich kunnen meebrengen. Volgens  ISO-voorzitter Tom van den Brink is het juist belangrijk dat studenten leuke dingen met elkaar doen: "Ten tijde van hoge prestatiedruk is juist het samen optrekken en het delen van zorgen belangrijk. Dat studenten hier vanwege financiële redenen vanaf zien is verontrustend."

Rente omhoog

De grote zorgen die studenten zich maken over het leenstelsel wordt er niet bepaald beter op nu het kabinet van plan is de rente op studieleningen die ingaan per 2020 te verhogen. ISO-voorzitter Tom van den Brink pleit ervoor dat de financiële positie van studenten verbeterd wordt.

Oproep

Ervaar jij ook veel stress door het lenen of omdat je moeilijk rond kunt komen als student? Of ben jij juist iemand die bewust niet voor een lening heeft gekozen? En wil je hier (anoniem) over vertellen? Laat het ons dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Populair op FunX.nl

  • Vrouw wil scheiden omdat echtgenoot te veel van haar houdt

  • Doden en gewonden bij concert van Algerijnse rapper Soolking

  • 'Man overleden na mogelijke mishandeling in speeltuin'

  • 'Geslacht van kindje Chris Brown en Ammika Harris bekend'

  • Releasedatum van Black Panther 2 is bekend!

  • Eerste beelden Breaking Bad-film die binnenkort op Netflix verschijnt

{"c1":"2","c2":"17827132","ns_site":"po-totaal","potag1":"npofunx","potag2":"site","potag3":"npo","potag4":"npo","potag5":"zenderportal","potag6":"audio","potag7":"npofunx","potag8":"site","potag9":"site","name":"npofunx.news.up-2-date.40721-groot-deel-studenten-heeft-psychische-klachten-door-leenstelsel"}