Up 2 Date

Arnhemse bewoners van 'Nederlands’ armste wijk' zien schulden afgelost worden door gemeente

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Arnhemse bewoners van 'Nederlands’ armste wijk' zien schulden afgelost worden door gemeente

De gemeente Arnhem heeft een goede daad verricht voor de bewoners van de wijk Immerlo. Zo’n vijftig huishoudens zijn sinds kort schuldenvrij omdat de gemeente die voor hen heeft afgelost. Immerlo is volgens de statistieken van het CBS de armste wijk van het land.

Problemen binnen huishoudens

Met het aflossen van deze schulden wil de gemeente Arnhem laten zien dat diepgewortelde problemen zoals verslaving, huiselijk geweld en werkloosheid hand in hand gaan met geldstress. Met het wegnemen van de schulden hoopt de gemeente deze problemen sneller op te lossen. Dit doen ze door alle schulden over te nemen van de vijftig huishoudens. Ook moeten de huishoudens een plan opstellen waarmee ze problemen binnenshuis aan kunnen pakken. De gemeente zal ze in een tweejarig traject begeleiden om zo van hun problemen af te komen.

Verwoestend effect schulden

De gemeente motiveert het besluit om de schulden af te betalen met: "Schulden hebben een verwoestend effect op mensen en staan het oplossen van andere problemen in de weg of wakkeren die nog verder aan." Los van de schulden, komen er vaak ook extra kosten om de hoek kijken als er niet voldaan wordt aan de betalingstermijn. Hierover zegt de gemeente: “Er bestaat er een schulden- en incasso-industrie die veel geld verdient aan schulden en bijkomende incassokosten en boetes."

Juiste omstandigheden

Volgens de Arnhemse wethouder Mark Lauriks moest er snel en goed gehandeld worden. Volgens Lauriks is het betalen van de schulden de enige oplossing om de problemen binnen de huishoudens op te lossen. Hierover zegt hij: "Jongerenwerkers, hulpverleners en wijkcoaches horen en zien dat mensen in de wijk veel problemen hebben." De wethouder vindt het dan ook belangrijk om de juiste omstandigheden te creëren voor de oplossing van het probleem. "Soms lijkt het wel dat ze open staan voor hulp, maar het zijn die rotschulden die dat dan tegenhouden", aldus Lauriks.

Eerdere initiatieven

Arnhem is niet de enige gemeente die kiest voor deze aanpak. De gemeente Amstelveen heeft in het verleden de schulden afgelost van mensen die kampen met psychische problemen. Daarnaast heeft ook de gemeente Amsterdam schulden tot vijfduizend euro afgelost. De Amsterdamse gemeente is momenteel bezig met een soortgelijk initiatief voor kwetsbare zwangere vrouwen.

Ster advertentie
Ster advertentie