STER Advertentie
STER Advertentie

Nederland gaat experimenteren met legale wiet

Nederland gaat experimenteren met legale wiet
Unsplash

Woensdag 28 augustus 2019 - 12:45 uur

|

Door:

Francesco

Legaliiiiize it! Oké, rustig. Je moet wel nog even wachten tot 2021 om die legale jonko op te steken. Maar het gaat gebeuren. Tien gemeenten gaan experimenteren met zogenaamde staatswiet. Daarvan zijn Breda, Tilburg en Almere al bekend. Dit hele experiment is bedoeld om de criminaliteit rondom wiet tegen te gaan. Ruben Coelho, cannabisexpert bij Amsterdam Genetics, vertelde er meer over in Start.

'Tien Nederlandse gemeenten gaan experimenteren met legale wiet'

Experiment

Wat betekent dit experiment nou eigenlijk? Ruben vertelt dat het experiment – officiële naam: ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’ - gaat proberen om binnen tien steden een keten te organiseren, waarbij zowel de verkoop als kweek van wiet gelegaliseerd is. Op dit moment is de kweek van cannabis en levering aan coffeeshops verboden. Verkoop is eigenlijk ook niet helemaal legaal maar wordt, onder voorwaarden, toegelaten. Dat is het zogenaamde gedoogbeleid. 

Om deze Giphy te zien moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vooruitgang

Het gedoogbeleid is inmiddels al jaren van kracht in Nederland. Dit experiment moet daar verandering in gaan brengen. Ruben gaf zijn mening over deze ontwikkeling. 

“Het feit dat er iets gebeurt, vind ik een hele goede ontwikkeling. We zitten al veertig jaar in hetzelfde gedoogbeleid, waardoor we niet vooruit komen. […] Op het moment dat we gaan experimenteren en naar vooruitgang gaan werken, kan er iets gebeuren. Dan kunnen we aan een systeem werken dat wel werkt voor alle betrokkenen in plaats van een soort zwart-wit-systeem.” 

Criminaliteit

Een van de redenen om dit experiment te doen is volgens het kabinet het verminderen van de criminaliteit rondom illegale wiet. Of dat gaat lukken volgens Ruben? “Laten we eerlijk zijn. Het zijn criminelen doordat het systeem en die wet zo is. Op het moment dat je die wet wegneemt dan ben je geen crimineel meer.”  Volgens Ruben krijg je nu juist door dit experiment de kans krijgt om het goede van het kwade te scheiden.

“Als jij gewoon legaal je geld kunt verdienen en je dingen kunt verantwoorden, hoef je sowieso geen gekke dingen te doen. […] Waar je naartoe wilt is gewoon een transparante keten waarbij je gewoon weet wat je consumeert als klant. […] Dat het soortje wat jij aankoopt ook daadwerkelijk het soortje is dat je wilt. En dat daarbij labtesten zijn uitgevoerd. Maar ook dat je weet dat het schoon is en wat er precies in zit aan THC- en CBD-waarden.” 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populair op FunX.nl

  • Likes verdwijnen nu langzamerhand wereldwijd

  • MMA-vechter kotst alles onder na scheet in gezicht

  • Het hartverscheurende verhaal van de man die uit de lucht viel

  • Droombaan als je graag wiet rookt: tester voor wietproducten gezocht

  • Monica Geuze en Lars Veldwijk gaan uit elkaar

  • Bizzey in ziekenhuis beland na hartsteken door ontstoken hartzak