STER Advertentie
STER Advertentie

John Lewis, pionier van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, overleden

John Lewis, pionier van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, overleden
Joseph Sohm / Shutterstock.com

Zaterdag 18 juli 2020 - 10:37 uur

|

Door:

Milou

John Lewis, een van de pioniers van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, is gisteren op 80-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Hij was de laatste overlevende van de groep van zes Afro-Amerikaanse burgerrechtenactivisten die onder leiding van Martin Luther King jarenlang streden tegen discriminatie en voor de rechten van minderheden in de Verenigde Staten.

PROTESTMARSEN

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, maakte het nieuws bekend. "Vandaag rouwt de VS om het verlies van een van de grootste helden uit de Amerikaanse geschiedenis", zei ze in een verklaring

John Lewis was op 23-jarige leeftijd een van de organisatoren van de grote protestmars naar Washington in 1963. Hij hield toen een toespraak, vlak voordat Martin Luther King zijn beroemde 'I have a dream'-speech hield. Twee jaar later werd hij door de politie in elkaar geslagen toen hij de protestmars naar Selma leidde, wat later bekend kwam te staan als Bloody Sunday.

Medal of Freedom

In 1981 ging John Lewis de politiek in en de laatste jaren van zijn leven zette hij zich vooral in voor de bescherming van illegale immigranten. Van president Obama kreeg hij in 2011 de Medal of Freedom vanwege zijn strijd voor gelijke rechten. In een statement zegt de oud-president over John: 

"Hij hield zoveel van dit land dat hij zijn leven ervoor riskeerde om zijn belofte na te komen. Door de decennia heen gaf hij niet alleen alles van zichzelf volledig aan de zaak van vrijheid en rechtvaardigheid, hij inspireerde ook de volgende generaties om zijn voorbeeld op te volgen."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populair op FunX.nl

  • Minthe (18) bekeerde zich tot de islam: "Ik vond liefde en rust in dit geloof"

  • Eerste kindje van Gigi Hadid en Zayn Malik geboren

  • Sammy (18) uitgescholden voor zwartjoekel: "Racisme nog steeds aanwezig in Nederland"

  • Neef van Pablo Escobar vindt 18 miljoen dollar in geheime opslag

  • 'Kim Kardashian is van plan te scheiden van Kanye West'

  • Famke Louise reageert bij 'Jinek' op kritiek #ikdoenietmeermee-actie