Up 2 Date

Ziekenhuispersoneel gaat 16 maart landelijk staken, alleen spoedzorg gaat door

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ziekenhuispersoneel gaat 16 maart landelijk staken, alleen spoedzorg gaat door

Ziekenhuismedewerkers van 64 ziekenhuizen door het hele land leggen op donderdag 16 maart hun werk neer. Ze draaien die dag alsof het een zondag is, wat inhoudt dat alleen de spoedeisende zorg doorgaat. Het personeel staakt, omdat ze betere arbeidsvoorwaarden willen, waaronder een hoger salaris.

'In de steek gelaten'

Vakbond FNV schrijft dat het stakende personeel zich in de steek gelaten voelt door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Dit omdat de medewerkers er de komende periode in koopkracht op achteruit gaan, terwijl er nog meer flexibiliteit van ze wordt verwacht bij het inroosteren en er niets structureels wordt gedaan aan de hoge werkdruk.

"De medewerkers voelen zich in de kou gezet", aldus Elise Merlijn van FNV. "Het enige dat wordt gevraagd, is behoud van koopkracht en het verlagen van de werkdruk. Zodat de boodschappen kunnen worden betaald en het prachtige werk dat wordt gedaan wordt volgehouden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Loonsverhoging en meer zeggenschap

Vakbonden van het ziekenhuispersoneel eisen een loonsverhoging van tien procent voor dit jaar plus nog honderd euro. Daarnaast willen ze dat reiskosten door openbaar vervoer volledig vergoed worden en dat de kilometervergoeding omhoog gaat. Verder wordt er ook geëist dat de werknemers meer zeggenschap krijgen over hun werktijden en roosters. "Zodat ze naast hun werk voldoende rust krijgen."

Afspraken verzet

De staking begint 16 maart om 8.00 uur. Heb je die dag een afspraak staan? Dan wordt die verplaatst naar een andere dag.

Ster advertentie
Ster advertentie