Up 2 Date

Honderden operaties uitgesteld door 'grootste staking ooit' academische ziekenhuizen

foto: ANP | Ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. Honderden operaties uitgesteld door 'grootste staking ooit' academische ziekenhuizen

Honderden operaties die vandaag zouden plaatsvinden, zijn uitgesteld. Dit omdat er in zeven academische ziekenhuizen wordt gestaakt. Duizenden medewerkers eisen betere arbeidsvoorwaarden, zoals hoger salaris en lagere werkdruk. Vakbond FNV Zorg & Welzijn spreekt van de "grootste staking ooit" in academische ziekenhuizen.

Afdelingen dicht

Er wordt vandaag 24 uur lang gestaakt in Amsterdam (VU en AMC), Utrecht, Leiden, Rotterdam, Groningen en Maastricht. Op veel afdelingen wordt daar vandaag de zogeheten zondagsdienst gedraaid: alleen spoedeisende hulp gaat door. Operatiekamers en laboratoria zijn dicht, afdelingen als oncologie, hartbewaking, intensive care en de kraamzorg zijn wel open.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Slechte werkomstandigheden

De eisen van ziekenhuismedewerkers lagen voor de coronapandemie al op tafel. "We snappen dat dit een verregaande actie is, maar we vinden ook dat de werkdruk waaronder medewerkers op de umc’s moeten werken tot ongezonde situaties leidt voor medewerkers en patiënten", zegt FNV-bestuurder Elise Merlijn tegen NOS

Zo is er een personeelstekort, waardoor er vaak sprake is van overwerken en onregelmatige diensten met burn-outs als gevolg. "Zolang de werkgever niet van plan is om de werkomstandigheden structureel te verbeteren, zodat de zorg aantrekkelijker wordt, blijven wij strijden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie