Up 2 Date

Hoofdverdachte Mallorca-zaak Sanil B. tegen OM: “Kunt u wel slapen ’s nachts?”

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Hoofdverdachte Mallorca-zaak Sanil B. tegen OM: “Kunt u wel slapen ’s nachts?”

Vandaag vond de laatste inhoudelijke zitting van de Mallorca-zaak plaats. Tijdens deze zitting kregen alle verdachten de gelegenheid voor het laatste woord. Sanil B. gebruikte dit moment om het Openbaar Ministerie duidelijk te maken geen aandeel te hebben gehad in de dood van de 27-jarige Carlo Heuvelman. Laatstgenoemde overleed ruim twee jaar geleden op Mallorca nadat hij slachtoffer werd van uitgaansgeweld. Tijdens de zitting deelde Sanil B. het idee te hebben dat hij onterecht aangewezen wordt als schuldige. Volgens B. gebeurt dit omdat het OM de dader van de fatale mishandeling niet kan vinden.

Reactie Sanil B. op OM

Sanil B. zit momenteel een gevangenisstraf van zeven jaar. Deze straf werd tijdens het eerste proces opgelegd door de rechtbank. Tijdens het hoger beroep zal duidelijk worden of de straf hoger, lager of gelijk wordt aan het rechtbankvonnis. In het hoger beroep richtte de 21-jarige verdachte zich tot justitie met de vraag of ze wel "met zichzelf kunnen leven of kunnen slapen 's nachts". B. is naar eigen zeggen onschuldig, en hij is dan ook kwaad om het feit dat het OM hem aanmerkt als enige verantwoordelijke voor de dood van Carlo.

Zondebok

Het OM gaf aan alleen over voldoende bewijs te beschikken tegen Sanil B. Dit gegeven viel B. zwaar. "Als ik terugkijk naar wat er op Mallorca is gebeurd, heb ik grote fouten gemaakt. Ik heb gevoelens van spijt en schaamte, maar ook verbazing en van onrecht." Sanil B. hoorde in het hoger beroep een celstraf van tien jaar tegen hem eisen. Diezelfde eis kreeg hij ook van het OM tijdens het rechtbankproces. Sanil B. verwijt justitie ervan hem onterecht aan te wijzen als zondebok. Dit komt volgens B. omdat ze de verdachte niet kunnen vinden.

"Die beeldvorming is te ver gegaan en dat is heel gevaarlijk. Heel Nederland heeft een fout antwoord gekregen en de nabestaanden valse hoop. Ik heb nul komma nul bijgedragen aan de dood van Carlo. En als ik wist wie het gedaan had, had ik er niet mee kunnen leven" aldus Sanil B.

Spijt

Ook de andere verdachten gaven aan erg veel spijt te hebben van de feiten waarvoor ze terechtstaan zoals poging tot doodslag. Mees T. gaf toe “onnodig veel geweld” te hebben gebruikt en dit nooit meer te zullen doen. Hein B. sprak van een nachtmerrie en zei dat hij de tijd graag had willen terugdraaien. Ook hoopte hij dat het hof hem niet strenger zou straffen dan de tijd die hij heeft vastgezeten in voorarrest.

Of dit het geval zal zijn zal duidelijk worden op 14 maart. Dan doet het hof uitspraak over het lot van de verdachten.

Ster advertentie
Ster advertentie