Up 2 Date

Hulporganisaties Turkije en Syrië vrezen voor volgende ramp na nieuwe aardbeving

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Hulporganisaties Turkije en Syrië vrezen voor volgende ramp na nieuwe aardbeving

Het grensgebied tussen Turkije en Syrië werd afgelopen maandagavond opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Doordat er wederom gebouwen zijn ingestort, is het voor hulporganisaties lastiger geworden om goed hulp te verlenen. Daarnaast vrezen ze voor een humanitaire ramp vanwege het tekort aan hulpmiddelen, zo meldt NU.nl.

'Gevaar dreigt continu'

Volgens de directeur van Dokters van de Wereld, Jasper Kuipers is er grote paniek in het rampgebied. Zo zagen hulpverleners mensen van balkons springen uit angst voor instorting van gebouwen. Daarnaast kan de constante overlevingsstand van de slachtoffers leiden tot psychische problemen. "De mensen in het gebied komen niet tot rust en ze komen niet toe aan rouwverwerking", aldus Kuipers. "Er dreigt continu acuut gevaar. Dat komt nog bovenop het feit dat ze al op de vlucht waren voor de burgeroorlog in Syrië."

'Behoefte aan hulpmiddelen is groot'

De directeur van het Nederlandse Rode Kruis, Marieke van Schaik, zegt dat "als het de slachtoffers al een beetje lukte om hun leven weer op te bouwen, dat met de klap van gisteravond weer weggevaagd is." Het Rode Kruis blijft na de beving van gisteren hulp verlenen in het rampgebied, maar ziet dat de behoefte aan hulpmiddelen nog steeds enorm is. Zo is er vraag naar sanitaire voorzieningen, voedsel, drinken en onderdak. Echter, door het natuurgeweld van gisteren wordt het lastiger om hulpgoederen aan te voeren, aangezien de infrastructuur in het getroffen gebied nog verder verslechterd is.

Verwoestende aardbeving

Turkije en Syrië werden twee weken geleden al getroffen door allesverwoestende aardbevingen. Niet alleen in Turkije en Syrië, maar ook in Cyprus, Israël, Irak en Libanon werden schokken gevoeld. Turkije werd later op de dag nogmaals getroffen door een nieuwe zware aardbeving. Het epicentrum hiervan lag in het district Elbistan, maar de schok werd gevoeld tot in Irak en de Syrische hoofdstad Damascus.

Twee weken na het natuurgeweld zijn veel reddingsacties inmiddels gestaakt, behalve in de provincies Hatay en Kahramanmaras. De noodhulp is nu vooral gericht op het zorgen voor eten, onderdak en zorg voor slachtoffers.

Giro555

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië is het leven van tienduizenden mensen volledig verwoest. Wil je steun bieden en ervoor zorgen dat de inwoners genoeg medische zorg, voedsel, water en onderdak krijgen? Doneer dan nu via Giro555. Meer lezen over de laatste ontwikkelingen? Ga naar FunX.nl/giro555.

Geef nu

Ster advertentie
Ster advertentie