Up 2 Date

Opnieuw tientallen Israëlische luchtaanvallen op Gaza

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Opnieuw tientallen Israëlische luchtaanvallen op Gaza

Het Israëlische leger heeft vannacht opnieuw tientallen luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Persbureau AP meldt dat er na middernacht zo'n geveer tien minuten lang explosies te horen waren in de Gazastrook. Ook vanuit Gaza zouden er rakketten zijn afgevuurd, namelijk op de zuidelijke steden Beër Sjeva en Ashkelon.

Nog niet voorbij

De Israëlische premier Netanyahu liet gisteren nog weten dat de militaire operatie van het Israëlische leger tegen Hamasdoelen in de Gazastrook voorlopig nog niet voorbij is. In een toespraak die op televisie werd uitgezonden zei de premier dat de campagne tegen "terroristische organisaties" met "volle kracht" en "zo lang als nodig" doorgaat.

De aanvallen van vannacht waren mogelijk nog zwaarder dan die van de nacht van zaterdag op zondag. Daarbij vielen toen volgens Palestijnse gezondheidsautoriteiten zeker 42 doden.

Gesprek

Premier Rutte heeft gisteren in een gesprek met premier Netanyahu van Israël en de Palestijnse president Abbas erop aangedrongen een einde aan het geweld te maken. Dat schrijft de premier in een verklaring. Hij wil dat een verdere escalatie en nog meer Palestijnse en Israëlische burgerslachtoffers worden voorkomen. "Ik ben bezorgd dat steeds meer burgers, waaronder veel kinderen, slachtoffer worden van het geweld. Ik heb bij allebei mijn medeleven betuigd met de slachtoffers."

Net als in zijn tweet van afgelopen vrijdag, heeft premier Rutte in het gesprek benadrukt dat Israël het recht heeft op zelfverdediging, maar wel binnen de grenzen van het internationaal recht en proportionaliteit. "Ik heb de raketbeschietingen op Israël veroordeeld." Daarnaast heeft hij gesproken over de gebeurtenissen die aan het gevecht voorafgingen, zoals de situatie in Jeruzalem. "Ik heb erop aangedrongen de Palestijnse families in Sheikh Jarrah die bedreigd worden met uitzetting, permanent in hun huis te laten blijven en opgeroepen tot het respecteren van de status quo op de heilige plaatsen en daarbij ook Jordanië te betrekken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Protesten

Op verschillende plekken in Nederland gingen zondag duizenden mensen de straat op voor Pro-Palestijnse demonstraties. De demonstranten kwamen samen in Amsterdam, Nijmegen en Den Haag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie