Up 2 Date

Man met verstandelijke beperking krijgt doodstraf in Singapore

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Man met verstandelijke beperking krijgt doodstraf in Singapore

Een Maleisische man met een verstandelijke beperking is in Singapore veroordeeld tot de doodstraf. De man kreeg in een eerder vonnis al de doodstraf, maar een hogere rechter heeft hem onlangs dezelfde straf opgelegd.

Doodstraf vanwege 45 gram heroïne

Nageanthran K. Dharmalingam werd in 2010 gearresteerd en zit sindsdien vast in een dodencel, omdat hij 45 gram heroïne smokkelde van Maleisië naar buurland Singapore. Bij een eerdere hoorzitting werd geconstateerd dat Dharmalingam een IQ heeft van 69, wat als een verstandelijke beperking wordt gezien, maar volgens de rechter wist de man wat hij deed.

Singapore kent een streng anti-drugsbeleid. Iedereen die meer dan 15 gram drugs het land binnensmokkelt kan de doodstraf opgelegd krijgen. Sinds 2011 mag een rechter wel beslissen of de straf wordt omgezet naar levenslang. De advocaat van Dharmalingam heeft meermaals geprobeerd om levenslang of gratie te krijgen voor zijn cliënt, maar alle pogingen waren tevergeefs. Ook zijn er geen juridische opties meer om te ontkomen aan het doodvonnis. In de komende dagen zal hij opgehangen worden.

Gratie

In verschillende landen spreken mensenrechtenactivisten zich uit tegen het doodvonnis. Ook de Maleisische premier en miljardair Richard Branson roepen op om de veroordeling van Dharmalingam om te zetten naar levenslang. De Singaporese president, Halimah Yacob, is momenteel de enige die de man gratie kan verlenen.

Ster advertentie
Ster advertentie