Up 2 Date

Alsnog doodstraf voor aanslagpleger marathon Boston

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Alsnog doodstraf voor aanslagpleger marathon Boston

Dzhokhar Tsarnaev, de man die in 2013 een bomaanslag pleegde bij de marathon in Boston, heeft alsnog de doodstraf opgelegd gekregen door het Amerikaanse hooggerechtshof. De dader kreeg deze straf in 2015 al eens opgelegd, maar in 2020 werd besloten dat de zaak opnieuw moest worden bekeken.

Boston Bomber

Tsarnaev, die ook wel de 'Boston Bomber' wordt genoemd, is opnieuw veroordeeld tot de dood met 6 stemmen voor en 3 stemmen tegen. Hij en zijn broer Tamerlan lieten tijdens de marathon in Boston twee zelfgemaakte bommen afgaan. Er kwamen drie mensen om het leven en meer dan 260 hardlopers en toeschouwers raakten gewond. Tamerlan Tsarnaev werd enkele dagen later bij een achtervolging door de politie doodgeschoten.

Eerlijk proces

De zaak werd opnieuw besproken wegens kritiek op de gang van zaken rondom de oorspronkelijke rechtszaak. Het hof bepaalde in 2020 dat de jury die zich over de zaak boog, vermoedelijk was bevooroordeeld. Ook zou er door de rechter bewust bewijs zijn achtergehouden. "Dzhokar Tsarnaev heeft verschrikkelijke misdaden begaan", sprak rechter Clarence Thomas. "Toch had hij een eerlijk proces moeten krijgen voor een onpartijdige jury. Dat heeft hij nu gehad."

Doodstraf

De Boston Bomber zal zijn dood echter niet snel tegemoet gaan. De Amerikaanse regering wil de doodstraf niet meer op federaal niveau uitvoeren. Joe Biden wil eerst uitgebreid onderzoek doen naar de zwaarste straf. Staten mogen hierover hun eigen regels vormen, maar door de veroordeling van het hooggerechtshof is de zaak van Tsarnaev federaal geworden.

Ster advertentie
Ster advertentie