Up 2 Date

Californië is derde staat die noodtoestand uitroept om apenpokken

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Californië is derde staat die noodtoestand uitroept om apenpokken

De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege het toenemende aantal besmettingen met het apenpokkenvirus. Op die manier hoopt de staat sneller mensen te kunnen vaccineren.

Derde staat

Vrijdag riep de staat New York al de noodtoestand uit, gevolgd door Illinois op maandag. Samen met Californië zijn in deze drie staten bijna de helft van het totale aantal bevestigde besmettingen geconstateerd. In totaal zijn er in de VS zijn bijna zesduizend gevallen van apenpokken in 48 verschillende staten vastgesteld.

Nieuwszender CNBC meldt dat de vraag naar apenpokkenvaccins in Californië momenteel groter is dan het aanbod. Door de noodtoestand uit te roepen kan de staat extra zorgpersoneel inzetten.

Het virus

Klachten bij het apenpokkenvirus zijn hoofdpijn, koorts en spierpijn. Na een aantal dagen krijgen ze blaasjes op de huid. Iedereen kan het virus oplopen, maar over het algemeen worden mensen er niet heel ziek van. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) riep het appenpokkenvirus onlangs uit tot een internationaal gevaar voor de volksgezondheid, zodat landen de uitbraak echt serieus nemen en er een strategie komt om de verspreiding te beperken.

Ster advertentie
Ster advertentie