Up 2 Date

Mark Rutte officieel langstzittende premier van Nederland

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Mark Rutte officieel langstzittende premier van Nederland

Mark Rutte heeft een bijzonder record verbroken. Sinds vandaag is hij namelijk officieel de langstzittende premier van Nederland. Met 4310 dagen in het Torentje stoot hij Ruud Lubbers, die premier was van 1982 tot 1994, van de troon.

Premier sinds 2010

Het begon voor Rutte allemaal in 2002. Na een paar rollen als minister werd hij in 2006 leider van de VVD en bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 won hij voor het eerst de verkiezingen. Het kabinet Rutte I werd een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Het kabinet viel toen PVV-leider Geert Wilders zijn gedoogsteun introk.

Voor de vorming van het tweede kabinet van Rutte haalde de VVD 41 zetels en had daardoor alleen aan de PvdA (38 zetels) genoeg om een meerderheidskabinet te vormen. Dat kabinet hield het ruim vijf jaar vol.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rutte III en IV

In 2016 trad het kabinet-Rutte III aan, met daarin VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dat kabinet viel in 2021 naar aanleiding van de toeslagenaffaire, waardoor er een demissionair kabinet kwam. Er stonden even later al verkiezingen gepland, waarbij VVD weer de grootste werd. Het huidige kabinet, Rutte IV, kwam tot stand na de langste formatie ooit. Ruim negen maanden na de verkiezingen kwamen dezelfde partijen die ook in Rutte III zaten (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) tot overeenstemming.

Ster advertentie
Ster advertentie