Naar homepage
Up 2 Date

Iedereen die geboren is na 1981 alleen nog maar ingeënt met Pfizer en Moderna

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Iedereen die geboren is na 1981 alleen nog maar ingeënt met Pfizer en Moderna

Iedereen die geboren is na 1981, wordt nu alleen nog maar met de coronavaccins van Pfizer en Moderna ingeënt. Het demissionaire kabinet heeft vandaag besloten dit advies van de Gezondheidsraad op te volgen. Dit betekent dat de jongere groepen niet meer worden uitgenodigd om het Janssen-vaccin te krijgen. Mensen die al een uitnodiging hadden voor dit vaccin, mogen kiezen om met een ander vaccin te worden ingeënt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hogere effectiviteit en minder nadelen

Pfizer en Moderna behoren tot de zogenoemde mRNA-vaccins. Deze vaccins hebben volgens de Gezondheidsraad een hogere effectiviteit en minder nadelen dan de andere vaccins, zoals Janssen en AstraZeneca. Vooral het laatst genoemde vaccin bleek ernstige bijwerkingen te hebben. In enkele gevallen veroorzaakten de prik namelijk trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes.

Snelheid van vaccineren

Ondanks het besluit van de overheid blijkt uit de cijfers dat het Janssen-vaccin veilig genoeg is. In sommige gevallen is het zelfs heel verstandig om dit vaccin aan te bieden. Vooral wat betreft de groepen die moeilijk te bereiken zijn voor de tweede prik, zoals daklozen. Een groot voordeel dat het Janssen-vaccin heeft ten opzichte van andere vaccins, is dat er namelijk maar één dosis nodig is voor volledige vaccinatie.

De mensen die het Janssen-vaccin al hebben gekregen, hoeven zich dus geen zorgen te maken. Mocht je nog niet zijn ingeënt, maar al wel een uitnodiging hebben gekregen voor dit vaccin, dan kun je kiezen om een ander soort vaccin te nemen.

De Rijksoverheid laat via een nieuwsbericht weten dat er de komende weken veel Pfizer-vaccins binnen zullen komen en relatief weinig Janssen-vaccins. Hierdoor zal het opvolgen van het nieuwe advies naar verwachting een klein effect hebben op de vaccinatiesnelheid.

AstraZeneca blijft

Eerder werd al besloten dat mensen onder de 60 jaar niet meer het AstraZeneca-vaccin krijgen. Ook in het nieuwe advies blijft dit onveranderd. Dit vaccin wordt alleen nog ingezet bij iedereen boven de 60 jaar, die hun tweede prik nog moeten krijgen. Volgens de Gezondheidsraad zijn er namelijk geen nieuwe wetenschappelijke gegevens beschikbaar om het advies te herzien. Bovendien is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar de combinatie van AstraZeneca en Pfizer of Moderna als tweede dosis.

Ster advertentie
Ster advertentie