Up 2 Date

Kabinet vervroegt coronapersconferentie, mogelijk nieuwe maatregelen na spoedadvies OMT

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet vervroegt coronapersconferentie, mogelijk nieuwe maatregelen na spoedadvies OMT

Het demissionaire kabinet komt hoogstwaarschijnlijk met nieuwe coronamaatregelen om het toenemende aantal besmettingen terug te dringen. Dat liet demissionair minister De Jonge weten aan de pers na overleg met het kabinet over de huidige coronasituatie.

Ziekenhuisopnames sneller toegenomen

Volgens De Jonge is het aantal ziekenhuisopnames door corona sneller toegenomen dan verwacht. Het demissionaire kabinet maakt volgende week dinsdag, in plaats van vrijdag, bekend welke maatregelen ervoor moet zorgen dat de besmettingscijfers weer gaan dalen. Welke maatregelen het zullen worden is nog niet bekend. Daarvoor wacht het kabinet eerst nog het advies van het Outbreak Management Team (OMT) af. Het OMT zou aanstaande vrijdag een advies uitbrengen, maar komt nu twee dagen eerder met een advies.

Moeilijke keuzes

De Jonge stelt dat het niet gemakkelijk is om nieuwe maatregelen te nemen en dat het kabinet voor moeilijke keuzes staat. "Je wilt de situatie dat je moet selecteren aan de poort van ziekenhuizen voorkomen. Dat wil niemand, dus moet je bereid zijn om maatregelen te nemen." Daarnaast kon hij niet zeggen of de maatregelen zullen gelden voor de gehele samenleving of voor specifieke groepen. Wel zegt de minister dat vooral ongevaccineerden het grootste risico lopen om besmet te raken en andere te besmetten. "Dat maakt dat de maatregelen die we moeten nemen ook wel recht moeten doen aan die situatie, aan die analyse."

Overbelasting

Afgelopen vrijdag lieten verschillende ziekenhuisbestuurders weten dat ze vrezen voor overbelasting in ziekenhuizen als er geen nieuwe maatregelen worden genomen. Vooral ook omdat het onwaarschijnlijk is dat Nederland op korte termijn een vaccinatiegraad van boven de 90 procent zal behalen. Sommige artsen stellen dat de herinvoering van de mondkapjesplicht, het sneller zetten van een derde prik en strengere controles op QR-codes voor verlichting zouden kunnen zorgen.

Ster advertentie
Ster advertentie