Up 2 Date

'Katoen van kledinggigant Shein afkomstig uit dwangarbeid-regio'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 'Katoen van kledinggigant Shein afkomstig uit dwangarbeid-regio'

Shein, het grootste kledingbedrijf ter wereld, gebruikt volgens persbureau Bloomberg katoen dat afkomstig is uit een regio waar dwangarbeid plaatsvindt. Het gaat om de Chinese provincie Xinjiang, waar Oeigoeren onder slechte omstandigheden gedwongen worden om te werken en onderdrukt worden.

Isotopenonderzoek

Bloomberg bestelde dit jaar tweemaal kleding via de website van Shein. De items stuurden ze vervolgens op naar een laboratorium in Duitsland, waar onderzoek werd gedaan naar de vezels van het katoen. Met het zogenoemde isotopenonderzoek is te herleiden waar het katoen vandaan komt. Uit de resultaten bleek dat (een deel van) het katoen afkomstig was uit Xinjiang.

Oeigoeren

De Oeigoeren zijn een islamitische minderheid in de Chinese regio Xinjiang, oorspronkelijk Oost-Turkestan. Zij worden daar al lange tijd gediscrimineerd, onderdrukt en opgesloten in kampen, die volgens mensenrechtenorganisaties veel weg hebben van concentratiekampen. Daar worden ze volgens Amnesty International gehersenspoeld, mishandeld en gemarteld met als doel hun cultuur uitroeien en ze de communistische waarden opdringen. Ook zijn er verhalen naar buiten gekomen over stelselmatige verkrachting en gedwongen sterilisatie, anticonceptie en abortus.

Verder worden familieleden van elkaar gescheiden en worden Oeigoeren ook buiten China in de gaten gehouden en bedreigd. Mensenrechtenorganisaties maken zich al lange tijd hard voor de situatie van de Oeigoeren. De Tweede Kamer stelde vorig jaar vast dat China zich schuldig maakt aan genocide. In december 2021 oordeelde een onafhankelijk tribunaal in Londen hetzelfde. Er werd geconcludeerd dat de Chinese regering een "weloverwogen en systematisch beleid" voert om het Oeigoerse volk en andere etnische minderheden uit te roeien en dat de Chinese regering hierbij direct betrokken is..

'Nemen het erg serieus'

Volgens het Amerikaanse persbureau is het onderzoek "het eerste publieke bewijs" dat Shein gebruikmaakt van katoen uit een regio waar dwangarbeid plaatsvindt. Het Chinese bedrijf zegt daarentegen dat er geen sprake is "van het overtreden van de arbeidswet". Shein ontkent noch bevestigt dat het katoen afkomstig is uit Xinjiang, maar zegt dat hun eigen onderzoeken uitwijzen dat er geen slechte omstandigheden zijn voor arbeiders. "We nemen de aantijgingen over dwangarbeid erg serieus."

Ook andere kledinggiganten

Het is niet de eerste keer dat naar buitenkomt dat bekende kledinggiganten stoffen uit Xinjiang gebruiken. Uit een eerder onderzoek bleek dat katoen van bijvoorbeeld Zara en Uniqlo ook uit de regio afkomstig zijn. Beide bedrijven geven echter aan dat er geen dwangarbeid plaatsvindt bij de productie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Amerika

De Amerikaanse overheid probeert de import op producten uit regio's waar dwangarbeid plaatsvindt sinds dit jaar tegen te gaan met de Uyghur Forced Labor Prevention Act. Importzendingen worden echter pas gecontroleerd bij een waarde van meer dan 800 dollar, waar het grootste gedeelte van de pakketjes een veel lagere waarde heeft. Volgens Bloomberg zijn de Amerikanen verantwoordelijk voor meer dan een derde van de omzet van Shein. Het bedrijf heeft een geschatte waarde van ongeveer 100 miljard dollar.

Ster advertentie
Ster advertentie