Up 2 Date

Défano over plaatsen van foto van iemand anders bij zijn naam: "Vaak gebeurd"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Défano over plaatsen van foto van iemand anders bij zijn naam: "Vaak gebeurd"

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat je bij een artikel over een persoon een foto gebruikt van diegene en niet van iemand anders. Toch gaat het in de praktijk nog te vaak mis, met name bij mensen van kleur. Zo plaatste het Noordhollands Dagblad onlangs een artikel over Défano Holwijn met een foto van iemand anders. Défano, die zegt dat het hem vaker overkomt, deelt zelf een screenshot van het artikel op Instagram: "Mam, ik sta in de krant! Of.. toch niet?", schrijft hij daarbij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verkeerde foto en verkeerde naam

Het artikel van het Noordhollands Dagblad kopt: "Anderen mogen het zien als Defano Holwijn verdrietig is. Of Blij. Of ontroerd" met een foto van iemand die duidelijk niet Défano is. Ook is Défano's naam verkeerd gespeld in de kop van het artikel.

'Heel vaak gebeurd'

Via Instagram Story gaat Défano verder in op het artikel. "Ik ga ze toch credits geven. Zo ben ik dan wel weer. Ik probeer het vanaf de zonnige kant te bekijken. Ik ben heel veel verschillende zwarte mannen geweest", zegt hij doelend op andere keren dat hij met een foto van iemand anders is afgebeeld. "Het is heel vaak gebeurd, maar deze lijkt dan wel het meest op mij. Hij heeft een bril op, ik snap het. En we lachen erom, we moeten er ook om lachen, maar het is wel echt een probleem, hè. De ene keer is het de verkeerde foto, want dit gebeurt met regelmaat, de andere keer is het de verkeerde naam."

Problematisch

Hoewel er kan worden gelachen om de fout, is het problematisch dat dit in verschillende media regelmatig gebeurt bij mensen van kleur. Dat laten ook onder anderen Jayh Jawson, Akwasi en Soundos weten in de comments. "lijken allemaal op elkaar hè", schrijft Jayh onder de post van Défano. Akwasi zegt: "hahahha not the average black guy with the glasses" en Soundos reageert: "Ongelofelijk. Niet de eerste keer dat dit gebeurt..."

Vandaag tweette Zaïre Krieger nog hoe RTL eerder een foto van Sylvana Simons voor Ruth Jacott gebruikte en hoe de naam van actrice Joy Delima werd gebruikt bij een foto van zichzelf in de Privé.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie