Up 2 Date

OM eist tot vier jaar cel tegen mannen die 29-jarige vrouw jarenlang uitbuitten

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. OM eist tot vier jaar cel tegen mannen die 29-jarige vrouw jarenlang uitbuitten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag tegen twee mannen van 30 en 31 jaar celstraffen van respectievelijk 4 en 2,5 jaar geëist voor het uitbuiten van een sekswerker (29). Ruim vier jaar lang werd de vrouw gedwongen om voor de mannen te werken en al het geld dat ze verdiende aan hen af te staan. De mannen worden verdacht van mensenhandel en seksuele uitbuiting.

'Moderne slavernij'

De vrouw kreeg in de vier jaar dat ze werd uitgebuit regelmatig te maken met geweld, dreiging en intimidatie. Ook moest ze deels onder druk van de twee mannen meerdere abortussen plegen. De officier van justitie zei tijdens de zitting dat de vrouw jarenlang diepongelukkig moest zijn geweest en als een zombie leefde. "Mensenhandel wordt ook wel moderne slavernij genoemd. Dat is niet voor niets. Het is een feit waarbij je vrijheid, keuzenruimte en je vermogen om zelf te bepalen wat je doet, zwaar wordt aangetast. Zo ook in deze zaak."

Schuld van 10.000 euro

De vrouw besloot in 2015 uit eigen beweging te gaan werken als sekswerker. Via een site die seksadvertenties aanbiedt, kwam ze in contact met de 31-jarige verdachte. Hij vertelde haar dat hij veel klanten voor haar kon regelen. Kort daarna ontmoet ze de 30-jarige verdachte waar ze gevoelens voor kreeg. Na verloop van tijd wisten de twee de vrouw ervan te overtuigen dat ze een schuld had opgebouwd van 10.000 euro. Om die terug te betalen, moest ze gedwongen prostitutiewerkzaamheden uitvoeren, ook als ze daar helemaal geen zin in had. Daarnaast had ze met bijna niemand contact, omdat haar telefoon en computer in beslag werden genomen.

'Leugenachtig'

In april 2021 deed de vrouw aangifte tegen beide verdachten. De aangifte en de verklaringen van de vrouw werden ondersteund door screenshots, audioberichten en verklaringen van getuigen. De mannen houden nog altijd vol dat ze onschuldig zijn en stellen dat de vrouw 'leugenachtig' is. De officier van justitie vindt de verklaringen van de mannen echter 'volstrekt ongeloofwaardig' en noemt het een strategie om met de feiten weg te komen.

De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Ster advertentie
Ster advertentie