Up 2 Date

VS wil Haïtianen die leven onder Texaanse brug op deportatievluchten zetten

foto: EPAfoto: EPA
  1. Newschevron right
  2. VS wil Haïtianen die leven onder Texaanse brug op deportatievluchten zetten

De Amerikaanse regering wil zondag duizenden migranten die onder een brug in Texas leven versneld uitzetten. Het gaat voornamelijk om Haïtianen, maar er zijn ook mensen uit Zuid-Amerika bij.

Eerbarmelijke omstandigheden

De afgelopen weken kreeg het Texaanse dorpje Del Rio te maken met een grote toename aan migranten. Het plaatsje kan de grote groep niet aan en daarom schuilen nu zo'n 12.000 mensen onder een brug onder erbarmelijke omstandigheden. Het is er heet, er zijn nauwelijks sanitaire voorzieningen en voedsel of water moet zelf worden geregeld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deportatievluchten

Er zijn inmiddels ruim 400 ambtenaren naar de brug gestuurd om de mensenmassa te verwerken. Afgelopen vrijdag zijn er zo'n 2.000 mensen overgebracht naar opvangcentra. De Amerikaanse overheid heeft aangegeven dat zij de migranten versneld terug willen laten vliegen naar hun geboorteland. De eerste deportatievluchten zouden zondag al plaatsvinden.

Kritiek

Verschillende mensenrechtenadvocaten hebben kritiek op de versnelde procedure, omdat het mensen onmogelijk wordt gemaakt om asiel aan te vragen. Haïti werd vorige maand getroffen door een aardbeving en een zware orkaan. In het land heerst ook nog eens politieke onrust na een moordaanslag op de president. Mensenrechtenadvocaten noemen het inhumaan om de migranten terug te laten vliegen.

Ster advertentie
Ster advertentie