Up 2 Date

Premier Haïti ontslaat aanklager die hem verdenkt van betrokkenheid bij moord president

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Premier Haïti ontslaat aanklager die hem verdenkt van betrokkenheid bij moord president

De Haïtiaanse premier Ariel Henry heeft hoofdaanklager Bed-Ford Claude van het OM ontslagen nadat die hem verdacht van betrokkenheid bij de moord op president Jovenel Moïse. Volgens Claude blijkt uit telefoongegevens dat Henry kort na de moord op Moïse had gebeld met de hoofdverdachte in de moordzaak.

Contact met Badio

Henry kreeg van Claude het verzoek om voor de rechter zijn contact met Badio te verklaren. Henry zou het niet op prijs hebben gesteld dat hij werd gelinkt aan de moord op Moïse. Volgens hem is het een afleidingstactiek waardoor de werkelijke daders hun straf zouden ontlopen. Vanwege de verdenking kreeg Henry te horen dat hij het land niet meer uit mocht. Een aantal uren daarna stuurde hij een brief naar Claude om te laten weten dat hij was ontslagen.

Moord op Moïse

Moïse werd in juli in het bijzijn van zijn vrouw in zijn woning vermoord door een gewapende bende. Onder hen bevonden zich 18 Colombiaanse veteranen. In totaal zijn ruim 40 verdachten gearresteerd. De hoofdverdachte Joseph Felix Badio wordt gezien als het brein achter de aanslag. Hij werkte tot mei dit jaar op het ministerie van Justitie. Hij vluchtte na de aanslag en wordt nog steeds gezocht door de politie.

Politieke crisis

Voordat president Moïse werd vermoord, was het al maanden onrustig in Haïti. Demonstranten gingen dagelijks de straat op om te protesteren tegen het wanbeleid van de overheid. Zo werd Moïse beschuldigd van corruptie en zou hij niet voor de beloofde economische vooruitgang hebben gezorgd. De moord op de president maakte ook dat het land in een politieke crisis terechtkwam. Daarbovenop kreeg het Caribische land ook te maken met een zware aardbeving waardoor duizenden mensen dakloos werden en honderden omkwamen.

Ster advertentie
Ster advertentie