Up 2 Date

OMT adviseert adviseert kabinet: lockdown van twee weken

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OMT adviseert adviseert kabinet: lockdown van twee weken

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het demissionaire kabinet om een korte lockdown in te voeren. Dat meldt NOS op basis van bronnen rondom het OMT.

'lockdownachtige maatregelen'

Gedurende twee weken moeten "lockdownachtige maatregelen" de snelle stijging van de besmettingscijfers een halt toeroepen, vindt het OMT. Bioscopen en theaters zouden twee weken dicht moeten, horeca zou eerder moeten sluiten en de maximale groepsgrootte moet worden aangepast. Mocht het kabinet niet voor een korte lockdown kiezen, adviseert het OMT langdurige maatregelen zoals het weer verplichten van de 1,5 meter afstand houden tot anderen.

2g-regel

Ook melden de bronnen rond het OMT dat er een zogenaamde 2G-regel zou moeten worden ingevoerd na de korte lockdown van twee weken. Die regel houdt in dat alleen mensen die gevaccineerd zijn of hersteld zijn van het coronavirus een coronatoegangsbewijs kunnen krijgen.

Vrijdag persconferentie

Het demissionaire kabinet moet nu gaan beslissen of het advies van het OMT wordt opgevolgd. Morgenavond vindt er weer een persconferentie plaats waarin demissionair premier Rutte en minister de Jonge de nieuwe maatregelen presenteren en toelichten. Vandaag wordt er in het Catshuis nog overlegd wat de nieuwe maatregelen gaan worden en ook vanavond is er nog overleg tussen het kabinet en de burgemeesters.

Ster advertentie
Ster advertentie