Up 2 Date

Kabinet-Rutte IV krijgt dikke onvoldoende: een 3,3

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet-Rutte IV krijgt dikke onvoldoende: een 3,3

Bij de jaarlijkse Prinsjesdag-peiling van EenVandaag onder 31.500 mensen kreeg het kabinet-Rutte IV een dikke onvoldoende, namelijk een 3,3. Nog nooit eerder scoorde een kabinet onder Rutte zo laag.

Nieuwe verkiezingen

Ook het vertrouwen in het kabinet lijkt volledig te zijn ingestort. Waar het vertrouwen tijdens het begin van de coronacrisis nog 70 procent was, moet Rutte IV het nu doen met een schamele 15 procent. De meerderheid van de ondervraagden geeft zelfs aan dat ze het liefst hebben dat dit kabinet opstapt en er nieuwe verkiezingen worden gehouden. Slechts 16 procent verwacht dat dit kabinet de hele regeertermijn vol maakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoofdrolspelers

Het wantrouwen is vooral gericht richting de hoofdrolspelers: Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA). Ook de achterban van de partijen laat het afweten. Zo vindt een deel van de trouwe VVD-stemmers toch dat Mark Rutte al te lang zit als minister-premier. Opiniepeiler Gijs Rademaker van EenVandaag verklaart dat Rutte niet meer de magie en de verbindingskracht lijkt te hebben die hij eerder wel had. "Hij had lang een teflonlaag, waardoor alles van hem afgleed, maar die is er nu echt af."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar waarom?

Maar wat is nou de precieze reden voor de dikke onvoldoende? Vooral het (niet) optreden in de toeslagenaffaire en de beleids-, stikstof- en koopkrachtcrisis, blijkt uit toelichtingen van de ondervraagden. De ondervraagden hebben er al helemaal geen vertrouwen meer in dat het kabinet iets aan deze problemen gaat doen.

Ster advertentie
Ster advertentie