Up 2 Date

Advocaten Saïd Razzouki willen dat OM strafzaak afsplitst van Marengo-proces

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Advocaten Saïd Razzouki willen dat OM strafzaak afsplitst van Marengo-proces

De advocaten van Saïd Razzouki, de vermeende rechterhand van Ridouan Taghi, hebben vandaag aan justitie gevraagd om de zaak van hun cliënt los van het Marengo-proces te behandelen. De raadsmannen hebben naar eigen zeggen zo'n acht maanden nodig om zich in te kunnen lezen in het dossier dat maar liefst 50.000 pagina's telt.

Vertraging

Vandaag vond de eerste zitting plaats in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam na de uitlevering van Razzouki uit Colombia begin december. Hij was zelf niet aanwezig bij de zitting. Het Marengo-proces is al geruime tijd bezig, maar Razzouki wordt nu pas meegenomen in het onderzoek. Zijn advocaten willen daarom dat zijn zaak apart wordt behandeld. Vooral ook omdat alle andere verdachten in het Marengo-proces een vertraging van ruim een half jaar zouden oplopen. Naast het enorme dossier zouden ze ook nog de gekraakte PGP-berichten moeten bestuderen.

Ingewikkeld

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet er echter niets in om de zaak van Razzouki los te trekken van het Marengo-proces, omdat een tweede proces ingewikkeld zou zijn. De kroongetuige in de zaak zou dan in twee verschillende rechtszaken verhoord moeten worden. Het OM wil daarom liever een half jaar vertraging, zodat de advocaten zich in kunnen lezen. De rechtbank zal later met een beslissing komen over het verzoek van de advocaten.

Uitlevering

Razzouki werd op 7 december door Colombia uitgeleverd aan Nederland. Hij is een van de hoofdverdachten in het Marengo-proces en zat al sinds februari 2020 vast in Colombia. Volgens het OM kon de topcrimineel door nauwe samenwerking tussen de Nederlandse politie, het OM en de autoriteiten in het Zuid-Amerikaanse land opgepakt worden in Medellín. Momenteel zit hij vast in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, waar niet alleen Ridouan Taghi opgesloten zit, maar ook zijn broer Mohammed Razzouki.

Ster advertentie
Ster advertentie