Up 2 Date

'Corrupte ambtenaren regelden valse paspoorten voor zware criminelen'

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. 'Corrupte ambtenaren regelden valse paspoorten voor zware criminelen'

Corrupte ambtenaren hebben paspoorten 'gekloond' voor zware criminelen. Dat schrijft Het Parool. Door die paspoorten konden criminelen, onder wie Ridouan Taghi, lang onder de radar blijven.

Bezorgde man

Nadat een bezorgde man in 2014 zich bij de gemeente Utrecht meldde omdat er iets geks met zijn paspoort was, startte de gemeente een onderzoek. Het paspoort van de man was geblokkeerd omdat het als vermist was opgegeven. In die periode liep de destijds 17-jarige Mohamed K. stage bij de afdeling Burgerzaken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dubbele controle omzeild

De gemeente Utrecht ontdekte na onderzoek dat K. eenvoudig de dubbele controle op aangevraagde paspoorten wist te omzeilen en eigenhandig paspoorten uitgaf. Het bleek dat hij in drie maanden zeker dertien valse paspoorten liet maken. De paspoorten waren als het ware gekloond. Het waren namelijk echte paspoorten met de identiteit van een bestaand persoon, maar dan met de foto van de crimineel voor wie ze waren aangevraagd. Uiteindelijk werd K. veroordeeld tot vier maanden jeugddetentie omdat hij nog minderjarig was.

Een valse identiteit geeft criminelen de mogelijkheid om onder de rader te blijven. Zo kunnen ze vrijuit reizen en hotelovernachtingen boeken. Maar dat is nog niet alles. Ze kunnen zelfs appartementen huren of kopen.

Den Haag

Ook in Den Haag blijkt gemeenteambtenaar Mildred van D. valse paspoorten te hebben gemaakt voor criminelen. Volgens het Openbaar Ministerie zou zij tussen 2009 en 2014 minimaal 22 paspoorten gekloond hebben voor 'de toenmalige top van de Nederlandse onderwereld'. Pas in 2016 begon de gemeente Den Haag te ontdekken dat er iets mis was met paspoorten die verstrekt waren door Mildred van D. Desondanks bleef ze nog ruim vier jaar in dienst van de gemeente. Toen het OM in juli 2020 bekendmaakte dat ze zou worden vervolgd, werd ze ontslagen.

Zorgwekkende steekproef

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen liet twee weken geleden in een brief aan de Tweede Kamer weten dat uit een steekproef blijkt dat er de afgelopen tien jaar structureel fouten zijn gemaakt in de uitgifte van paspoorten. Zo werden voor de steekproef 8,7 miljoen paspoorten gecontroleerd, bij 2,4 miljoen daarvan werd geen dubbele controle uitgevoerd. "Dat betekent dat deze paspoorten steeds werden aangevraagd en uitgegeven door een en dezelfde ambtenaar, die dus doodeenvoudig zou kunnen frauderen op bestelling", aldus Het Parool.

Staatssecretaris Van Huffelen heeft inmiddels een verbeterprogramma opgesteld.

Ster advertentie
Ster advertentie