Up 2 Date

OM eist levenslang tegen Ridouan Taghi en vier medeverdachten in Marengo-proces

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OM eist levenslang tegen Ridouan Taghi en vier medeverdachten in Marengo-proces

Het Openbaar Ministerie heeft tijdens het slotbetoog in het Marengo-proces een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Ridouan Taghi. Volgens de officier van justitie was hij degene die aan de touwtjes trok en was hij verantwoordelijk voor een "ongekende reeks aan moorden".

Geen andere straf is gepast

Volgens de officier van justitie is er geen andere straf gepast dan levenslang. "Hij bepaalt op welke manier de slachtoffers moeten worden doodgeschoten. Hij is degene die daadwerkelijk alle beslissingen neemt. Die beslissingen gaan over leven en dood." Ook stelt het OM dat Taghi 'een spoor van verwoesting en verdriet' heeft achtergelaten, ondanks dat hij zelf altijd op veilige afstand is gebleven. "Het risico heeft hij altijd bij zijn uitvoerders neergelegd. Mannen die bereid zijn om voor een klein bedrag iemand dood te schieten of te spotten."

Vier medeverdachten

Naast Taghi zijn er levenslange celstraffen geëist tegen vier andere verdachten in het Marengo-proces. Mohamed R., het jongere broertje van Taghi's vermeende rechterhand Saïd R., hoorde het OM levenslang tegen hem eisen. Volgens het OM stuurde hij spotters aan, zette hij moordopdrachten uit en speelde hij informatie door over doelwitten die in de gaten werden gehouden.

Ook de broers Mao R. en Mario R. kijken tegen een levenslange celstraf aan. Beide mannen zouden moordopdrachten hebben uitgezet bij schutters en spotters hebben aangestuurd. Eerstgenoemde zou zelfs een leider geweest zijn in de organisatie van Taghi.

28 jaar cel én levenslang

Ten slotte heeft het OM ook levenslang geëist tegen Achraf B. Hij observeerde voornamelijk doelwitten en was zelf betrokken bij drie moorden, twee pogingen tot moord en de voorbereiding van een moord. Aangezien zijn zaak in twee verschillende rechtbanken loopt, heeft het OM naast levenslang ook nog 28 jaar cel geëist tegen hem.

Ster advertentie
Ster advertentie