Up 2 Date

Advocaat Youssef T. wilde ontsnappingsplan Ridouan Taghi voorkomen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Advocaat Youssef T. wilde ontsnappingsplan Ridouan Taghi voorkomen

De advocaat van Ridouan Taghi, zijn neef Youssef, zou geprobeerd hebben om een mogelijke uitbraak van de topcrimineel te vertragen en te voorkomen. Dat zei hij vandaag in de rechtbank in Amsterdam in reactie op de beelden die het Openbaar Ministerie (OM) ruim een week geleden toonde in de rechtszaal.

Ontsnappingsplannen voorkomen

Naar eigen zeggen wilde hij niets te maken hebben met de ontsnappingsplannen van Ridouan Taghi. "Je wordt deelgenoot gemaakt van iets en als je er eenmaal in zit, probeer je er op een subtiele manier vanaf te komen", zei Youssef vandaag in de rechtszaal. "Het enige waar ik mee bezig was, was de boel de-escaleren. Je bent heel voorzichtig met wat je zegt. Je probeert een beetje te rekken."

De advocaten van Youssef beamen zijn uitspraken. Zo zou hij tijdens zijn bezoeken aan Ridouan op briefjes hebben opgeschreven dat er agenten op het dak van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) stonden en dat hij beter een jaar kon wachten met zijn uitbraak. "Hij probeerde steeds om te vertragen en te sussen", aldus Youssefs advocaat Haroon Raza.

Geheimhouding

Volgens Raza is het niet ongewoon dat een advocaat briefjes omhoog houdt of fluistert met een cliënt. Hij stelt dat deze manier van communiceren soms nodig is om geheimhouding te waarborgen. "Ik heb wekelijks zo'n soort overleg. Dan gaat het niet over uitbraakplannen en drugshandel, maar over het dossier."

Andere baan

Youssef zit nog altijd in voorarrest, maar zijn advocaten vinden dat hij per direct vrijgelaten moet worden. Hij is inmiddels gestopt als advocaat, heeft geen strafblad en was al aan het solliciteren naar een andere baan. Een mogelijke voorwaarde voor zijn vrijlating zou een contactverbod met zijn neef zijn. "Graag zelfs. Hij wil hem ook niet spreken", liet Raza weten.

Ster advertentie
Ster advertentie