Up 2 Date

Ridouan Taghi ontkent dat hij meerdere ontsnappingsplannen had

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ridouan Taghi ontkent dat hij meerdere ontsnappingsplannen had

Ridouan Taghi zegt dat hij niet bezig was met het plannen van een gewelddadige uitbraak uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Dat heeft hij vandaag laten weten via zijn advocaat Inez Weski.

Doorgeefluik met de buitenwereld

Gisteren bracht NRC het nieuws naar buiten dat Ridouan en zijn neef Youssef Taghi, die ook zijn advocaat was, meerdere gewelddadige ontsnappingsscenario's hadden uitgewerkt. Youssef fungeerde als een doorgeefluik voor Ridouan met de buitenwereld. Nadat verschillende gesprekken tussen hem en Ridouan waren opgenomen, werd Youssef in oktober opgepakt.

Drie ontsnappingsplannen

Uit de afgeluisterde gesprekken blijkt dat één van de ontsnappingsplannen was om Ridouan uit de EBI te bevrijden. Een tweede scenario zou zijn om hem te bevrijden op het moment dat hij werd aangevoerd bij een zwaarbewaakte rechtbank in Amsterdam. Een derde optie was om personeel van de EBI te gijzelen die zouden dienen als onderhandelingsmiddel om Ridouan vrij te krijgen. Volgens Weski zou er op geen enkel moment sprake zijn geweest van zulke plannen. Zo wijst ze erop dat haar cliënt altijd heeft gezegd dat hij niet in de rechtbank aanwezig wil zijn, maar dat de rechtbank hem daartoe dwong.

Openbare zitting

In november vorig jaar werd bekend dat Ridouan naar verluidt al voor zijn aanhouding in 2019 plannen zou hebben gemaakt voor zijn ontsnapping. Op 20 februari vindt bij de rechtbank Amsterdam een eerste openbare zitting plaats in de zaak tegen zijn neef Youssef. Wellicht wordt er dan meer duidelijk over de ontsnappingsplannen.

Ster advertentie
Ster advertentie