Up 2 Date

OM laat zien hoe Taghi en advocaat in het geheim communiceerden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OM laat zien hoe Taghi en advocaat in het geheim communiceerden

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag in de rechtszaal laten zien hoe advocaat Youssef Taghi en zijn neef en cliënt Ridouan Taghi in het geheim met elkaar communiceerden. De twee zouden het in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben gehad over een ontsnapping.

Notities en gebaren

Het OM liet via beelden zien hoe de twee met elkaar communiceerden. Zo is er te zien dat ze notities maakten en die naar elkaar omhoog hielden. De advocaat deed dit bijvoorbeeld op zijn iPad. Ook maakten ze gebaren naar elkaar, zoals van een pistool- en schietgebaren. Er zou zijn besproken hoe Taghi kon ontsnappen uit de EBI.

Ontsnappingsscenario's

In januari bracht het OM al naar buiten dat Taghi en zijn advocaat ontsnappingsscenario's bespraken. Een van de scenario's zou een aanval op de EBI zijn geweest, maar op de beelden is te zien dat de advocaat dat een te groot risico vond. "Ik wil me niet bemoeien maar de pro's moeten echte pro's zijn. Echte navy's, niet gasten die overval plegen. Anders beter ff wachten", schreef hij aan zijn neef.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Instructies

Taghi gaf zijn advocaat via de notities instructies. Zo is te zien dat hij onder andere schreef dat zijn vermoedelijke bevrijders zoveel mogelijk informatie moesten verzamelen. Ook zouden ze met slecht weer moeten komen "vanwege de drones". In een andere notitie sprak Taghi over het anschaffen van 1.500 liter olie, "zodat het superglad wordt". De advocaat heeft hier met zijn iPad foto's van gemaakt.

Trial by media

De neef en advocaat van Taghi hoorde pas woensdagochtend dat het OM beelden ging tonen. Hij voelde zich overvallen en was daarom donderdagochtend niet aanwezig in de rechtzaal. "Cliënt heeft geen zin in een showproces", zei zijn advocaat Yassine Bouchikhi. "Het OM probeert er een trial by media van te maken."

Ster advertentie
Ster advertentie