Up 2 Date

James Bond-boeken worden aangepast wegens racistisch taalgebruik

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. James Bond-boeken worden aangepast wegens racistisch taalgebruik

De welbekende James Bond-boeken van schrijver Ian Fleming worden aangepast. In de nieuwe uitgaves worden verschillende rascistische stukken tekst verwijderd. Dat meldt de Britse krant The Telegraph. Er wordt daarnaast ook een disclaimer aan de boeken toegevoegd.

Proeflezers

Vanwege het zeventigjarig bestaan van de James Bond-verhalen worden alle boeken opnieuw uitgegeven, te beginnen bij Casino Royale. Voordat de boeken opnieuw worden gedrukt, heeft uitgever Ian Fleming Publications Ltd een groep 'sensitivity readers' de teksten laten lezen en beoordelen. Deze groep proeflezers heeft de teksten gecontroleerd op content en woordkeuze. Naar aanleiding van die beoordeling zijn nieuwe versies tot stad gekomen, waarin ook een disclaimer wordt toegevoegd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aanpassingen

Een van de aanpassingen is het veranderen of verwijderen van rascistische afbeeldingen van zwarte mensen. Verder is in alle boeken racistisch taalgebruik verwijderd. Zo gebruikte Fleming vaak het n-woord. Dit wordt in de nieuwe uitgaves vervangen door ‘zwarte persoon’ of ‘zwarte man’, of het zinsdeel wordt weggelaten. Ook de etniciteit van bepaalde karakters in het boek wordt in nieuwe edities niet langer genoemd en de delen waar homoseksualiteit wordt omschreven als beperking wordt uit de boeken gehaald.

The Telegraph geeft nog een aantal voorbeelden van andere aangepaste stukken tekst. Zo stond in de oorspronkelijke tekst van Live and Let Die in een beschrijving van een groep Afrikaanse mannen dat zij "behoorlijk gezagsgetrouwe kerels zijn, naar mijn mening, tenzij zij te veel hadden gedronken (pretty law-abiding chaps, I should have thought, unless they've drunk too much)." In de nieuwe versie zou volgens The Telegraph "tenzij zij te veel hadden gedronken" zijn weggelaten.

Disclaimer

Naast de aanpassingen wordt er dus ook een disclaimer aan het boek toegevoegd die op een van de eerste pagina's te lezen zal zijn. De tekst gaat er volgens de uitgever als volgt uitzien: "Dit boek is geschreven in een tijd waarin termen en zienswijzen die nu als beledigend zouden kunnen worden beschouwd, gemeengoed waren. In deze editie zijn een aantal aanpassingen gedaan, waarbij is geprobeerd zo dicht mogelijk bij de originele tekst en periode waarin het zich afspeelt te blijven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fleming

Toen de schrijver Fleming nog leefde, gaf hij al toestemming om erotisch getinte passages uit de boeken te verwijderen en rascistische uitingen af te zwakken. De uitgever laat dan ook weten dat de recente aanpassingen "in navolging van de eerdere aanpak van Fleming" zijn gedaan. "Wij hebben in Ian zijn navolging een aantal woorden verwijderd of ze veranderd in woorden die tegenwoordig meer geaccepteerd worden, maar nog wel in lijn met de periode waarin de boeken geschreven werden."

Ster advertentie
Ster advertentie