Naar homepage
Up 2 Date

Burgemeesters doen oproep aan het kabinet om al vóór 28 april terrassen te openen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Burgemeesters doen oproep aan het kabinet om al vóór 28 april terrassen te openen

Vorige week lekte uit dat het kabinet op 21 april de terrassen en winkels wilde heropenen en de avondklok wilde opheffen, mits de besmettingscijfers het toelaten. Een woordvoerder van het kabinet liet echter aan de NOS weten dat de plannen vooralsnog met een week zijn uitgesteld, omdat het momenteel niet verantwoord zou zijn. De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht roepen het kabinet op om terrassen al vóór 28 april te openen in verband met de onhoudbaarheid van de coronamaatregelen.

Besmettingscijfers onvoldoende gedaald

Het kabinet, het Outbreak Management Team (OMT), en het RIVM zijn na het Catshuisoverleg van afgelopen zondag tot de conclusie gekomen dat het nog niet verstandig is om te versoepelen. Volgens de woordvoerder is het daar nog te vroeg voor als de piek van de derde golf nog niet is geweest. Daarnaast melden medisch experts dat de besmettingscijfers onvoldoende zijn gedaald om te versoepelen. Vooral ziekenhuizen uitten hun zorgen over de versoepelingen vanwege het stijgende aantal ziekenhuisopnames.

"Het is niet meer te handhaven"

De burgemeesters vinden twee weken wachten op heropening van de terrassen en buitenruimten te lang. Zij roepen het kabinet op om de oorspronkelijke datum van 21 april aan te houden voor de heropening van terrassen en buitenruimen. "Op terrassen behoud je tenminste controle. In parken en steden is het ongereguleerd. Mensen gaan daar op een hoop staan: het is niet meer te handhaven. Behalve met een waterkanon. Zo komen wij als burgemeesters op een agressieve manier tegenover onze bevolking te staan", aldus burgemeester Aboutaleb op Radio 1. Hij is van mening dat het kabinet een gecalculeerd risico moet nemen, net als bij de heropening van het basisonderwijs, ondanks de ongunstige situatie in ziekenhuizen. "Het kabinet wil alles in één keer besluiten, maar wij zeggen: begin nou eerst even met de buitenruimten. Op al het overige kunnen we gerust nog een weekje wachten."

De zorg is blij met het uitstel

De Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen is in ieder geval blij met het uitstel van de versoepelingen. De coronazorg vergt volgens hen veel van alle medewerkers in het ziekenhuis en niet alleen van die van de ic-afdeling. "Het is een verstandig besluit. In andere landen om ons heen wordt gesproken van half mei, behalve in het Verenigd Koninkrijk. Maar daar zijn ze al verder met de vaccinatiecampagne. Dat is cruciaal", aldus voorzitter Ad Melkert op NOS Radio 1 journaal.

Bestuursvoorzitter Maurice van den Bosch van het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis liet op Twitter weten dat hij het eens is met de burgemeesters.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie