Up 2 Date

Advocate Zahra over fatale mishandeling van Carlo: "Hogere straffen in Spanje voor zinloos geweld"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Advocate Zahra over fatale mishandeling van Carlo: "Hogere straffen in Spanje voor zinloos geweld"

De 27-jarige Carlo Heuvelman kwam tragisch om het leven op het Spaanse eiland Mallorca nadat hij door een groep Nederlandse vakantiegangers ernstig werd mishandeld. Heuvelman werd meermaals tegen het hoofd getrapt en overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Hoewel de verdachten inmiddels in Nederland zijn is de kans groot dat ze een zware straf staat te wachten als ze worden overgeleverd aan Spanje. Advocate Zahra vertelde vanochtend in Start met Fernando namelijk dat de straffen voor zinloos geweld in Spanje een stuk hoger zijn dan in Nederland.

Advocate Zahra: "In Spanje worden er hogere straffen gelegd voor zinloos geweld"

Nauwe samenwerking

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat de Spaanse politie naar Nederland kwam om de verdachten aan te houden. Volgens Zahra werken de Nederlandse en Spaanse politie nauw met elkaar samen en zijn de Spaanse agenten ook naar Nederland gekomen om met hun Nederlandse collega's te overleggen hoe het verder moet met de zaak. Het is tot zover nog onduidelijk of de verdachten in Nederland of in Spanje berecht zullen worden. Volgens Zahra is dat afhankelijk van de keuze die de verdachten zelf maken. "Er is een arrestatiebevel uitgevaardigd. De verdachten kunnen dus instemmen met overlevering of juist niet. Als ze er niet mee instemmen, komt er eerst nog een rechtszaak in Nederland waarin de rechter gaat beslissen of ze mogen worden uitgeleverd."

Zwaardere straffen in Spanje

Mocht het zo zijn dat de verdachten worden uitgeleverd aan Spanje dan zullen ze hoogstwaarschijnlijk zwaarder gestraft worden dan in Nederland. In veel vergelijkbare gevallen in Nederland vielen de straffen namelijk lager uit. "Journalisten hebben al onderzoek gedaan naar vergelijkbare zaken in Spanje en in Nederland. Op basis van die vergelijking zou je kunnen stellen dat er in Spanje wel hogere straffen worden opgelegd voor een fatale mishandeling. Het is allemaal nog wel toekomstmuziek. De straf is namelijk afhankelijk van allerlei factoren."

Quote

Je moet je voorstellen dat dit gebeurd is in het uitgaansleven, terwijl mensen gewoon naar huis liepen.

Zahra

Mishandeling of doodslag

Vooralsnog ziet het er slecht uit voor de verdachten aangezien er camerabeelden zijn van de fatale mishandeling en ook omstanders getuigen zijn geweest van de droevige gebeurtenis. "Er is een verdenking tegen deze jongens die gegrond is op camerabeelden en getuigenissen. Je moet je voorstellen dat dit gebeurd is in het uitgaansleven, terwijl mensen gewoon naar huis liepen." Zahra voegt daaraan toe dat het er vooralsnog op lijkt dat het mishandeling was met de dood tot gevolg of dat er sprake was van doodslag.

Ster advertentie
Ster advertentie