Up 2 Date

Malariavaccin voor kinderen goedgekeurd: 'historisch moment'

foto: AFP | Proef met malariavaccin in Kenia
  1. Newschevron right
  2. Malariavaccin voor kinderen goedgekeurd: 'historisch moment'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt van een 'historisch moment' in de strijd tegen malaria: er is voor het eerst een vaccin goedgekeurd. De WHO adviseert nu om daarmee op grote schaal Afrikaanse kinderen in te enten. Zo kunnen jaarlijks tienduizenden levens gered worden.

Doorbraak

In Afrika sterven ieder jaar meer dan 260.000 kinderen aan malaria, een infectieziekte die wordt overgebracht via een muggenbeet. "Het langverwachte malariavaccin voor kinderen is een doorbraak voor de wetenschap, de gezondheid van kinderen en malariabestrijding", aldus de baas van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vier prikken

Het middel Mosquirix, ontwikkeld door een Brits farmaceutisch bedrijf, bleek zes jaar geleden al effectief. Het werd sindsdien voor het eerst ingezet in Malawi, Ghana en Kenia. Op basis van de resultaten van die testfase wordt nu geadviseerd om ook kinderen in andere landen waar malaria voorkomt in te enten. Zij krijgen in totaal vier prikken: als ze vijf maanden, zes maanden, zeven maanden en achttien maanden oud zijn. De bescherming vervaagt na een paar maanden, maar wetenschappers verwachten toch een groot positief effect. Andere maatregelen, zoals muskietennetten, blijven ook nog nodig.

Ster advertentie
Ster advertentie