Up 2 Date

Groep volwassenen belaagt bijeenkomst voor lhbti-jongeren, vrijwilliger geslagen

foto: ANP | Ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. Groep volwassenen belaagt bijeenkomst voor lhbti-jongeren, vrijwilliger geslagen

Een groep van zo'n twintig volwassenen heeft afgelopen weekend in Eindhoven een pand belaagd van belangenorganisatie COC, waar op dat moment een bijeenkomst was voor lhbti-jongeren tot 18 jaar. De kinderen en jongeren werden uitgescholden met onder meer 'kankerhomo' en de regenboogvlag werd naar beneden getrokken en geprobeerd in brand te steken. Een vrijwilliger die de groep vroeg te stoppen, werd op zijn hoofd geslagen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bijeenkomst voor jongeren

In het pand van COC Eindhoven werd zaterdag de maandelijkse Jong&Out-bijeenkomst georganiseerd, bedoeld voor kinderen en tieners om op een veilige manier ervaringen uit te wisselen. Volgens de organisatie zijn de aanwezige jongeren - zo'n tien tot vijftien minderjarigen - 'erg geschrokken'. Zij krijgen hulp aangeboden. Met de geslagen vrijwilliger gaat het naar omstandigheden goed.

Voetbalsupporters

Volgens COC bestond de groep belagers uit voetbalsupporters die op weg waren naar de wedstrijd PSV-Excelsior die een uur later begon. "We wisten dat het voetbalsupporters waren die naar een wedstrijd van PSV gingen, omdat ze zelf het woord PSV gebruikten", aldus voorzitter Benjamin Ector tegen Omroep Brabant. "Maar of het dan om Excelsior- of PSV-supporters gaat, dat weten we niet."

Aangifte

COC heeft aangifte gedaan van de belaging en een melding gemaakt bij antidiscriminatie-organisatie RADAR. Daarnaast hebben ze de gemeente Eindhoven, de KNVB en PSV uitgenodigd voor een gesprek over veiligheid rondom wedstrijden en anti-homospreekkoren, die een anti-lhbti-houding in stand zouden houden.

"Dit is waarom er moet worden opgetreden tegen lhbti-haat in de stadions", schrijft COC op Twitter. Benjamin Ector haalt de spreekkoren van afgelopen week aan, toen PSV-speler Simons door Spakenburg-supporters constant werd uitgemaakt voor homo. "Zo lang anti-homospreekkoren worden toegestaan, normaliseer je zulk gedrag ook buiten het stadion. Iemand moet zeggen: hier is de rode lijn. Iemand moet die eerste stap zetten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp nodig?

Het is belangrijk om verhalen over anti-lhbti-geweld te blijven vertellen om aan te tonen dat het niet gaat om incidenten, maar om een structureel probleem. Het laat tevens zien dat protesten zoals Pride nog steeds nodig zijn. Krijg je zelf te maken met discriminatie of geweld? Dit kan je melden bij Meldpunt Discriminatie en/of de politie. Bovendien helpt aangifte doen om het probleem beter in kaart te brengen en aan te pakken. Voor hulp bij mentale klachten kun je contact opnemen met Slachtofferhulp, MIND Korrelatie of Fier.

Ster advertentie
Ster advertentie