Films, Series & TV

Documentaire over hoge aantal zelfmoorden onder lhbtqia+'ers in de maak

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Documentaire over hoge aantal zelfmoorden onder lhbtqia+'ers in de maak

De zelfmoordpogingen onder lhbtqia+'ers zijn hoger dan ooit. "Verschrikkelijk natuurlijk", vinden ook journalist Tim Dekkers en scenarist Henk Burger. De twee werken daarom samen aan een documentaire over de hoge zelfmoordcijfers binnen de community. Ze zijn op de website Voordekunst.nl een crowdfunding begonnen om de film te financieren.

Vijf keer zovaak

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau komen zelfmoorden en zelfmoordpogingen onder lhbtqia+'ers veel vaker voor dan buiten de community. Volgens onderzoek van 113 Zelfmoordpreventie heeft bijna de helft van de Nederlandse lesbische-, homo- en biseksuele volwassenen ooit zelfmoordgedachten gehad. Dat is vijf keer vaker dan de rest van de volwassen bevolking. De zelfmoordgedachten zijn het hoogst bij trangender jongeren. Een op de vijf van hen geeft aan het leven niet meer te zien zitten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Minderheidsstress

Het hogere aantal zelfmoordpogingen zou door verschillende factoren komen. Zo ervaren lhbtqia+'ers vaak 'minderheidsstress'. Deze stress komt voort uit de angst om niet geaccepteerd of zelfs gediscrimineerd te worden. Ook de angst voor het niet voldoen aan het hetero-normatieve plaatje kan een trigger zijn.

Taboe

Ondanks de hoge cijfers blijkt dat het onderwerp moeilijk bespreekbaar wordt gemaakt, ook binnen de lhbtqia+-community. Iets waar met deze zorgwekkende cijfers zeker verandering in zou moet komen. "Vandaar ook de documentaire", zeggen Dekkers en Burger.

Voor de documentaire volgden Dekkers en Burger twee jaar lang een aantal lhbtqia+'ers die met zelfmoordgedachten rondlopen. Een van de deelnemers aan het project is model Solange Dekker, die als eerste trans vrouw een Nederlandse missverkiezing won. Het is nog niet bekend wanneer de film klaar is.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie