Up 2 Date

Kabinet gaat institutioneel racisme erkennen bij deel van Belastingdienst

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet gaat institutioneel racisme erkennen bij deel van Belastingdienst

Het kabinet geeft toe dat er sprake is geweest van institutioneel racisme bij een deel van de Belastingdienst. Volgens de NOS heeft de ministerraad dat besloten op voorstel van staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën.

Institutioneel racisme

Uit onderzoek van advieskantoor PwC blijkt onder meer dat mensen met een niet-westers uiterlijk strenger werden geïnspecteerd door de Belastingdienst. Ook belandden mensen die een gift deden aan een moskee op de fraudelijst. Staatssecretaris Van Rij noemde dit 'verwerpelijk' en 'discriminatoir', maar het kabinet weigerde dit tot op heden als 'institutioneel racisme' te bestempelen.

Van Rij benadrukte dat het bij de Belastingdienst niet de bedoeling was om te discrimineren, maar dat het ging om 'patronen die in de organisatie sluipen'. Volgens de definitie die gehanteerd wordt door het College voor de Rechten van de Mens is dat juist een onderdeel van institutioneel racisme. Experts bestempelen de werkwijze dus ook als zodanig.

Gevolgen

Van Rij zal binnenkort bekendmaken of er een compensatieregeling komt en hoe die er dan uit komt te zien. "Maar mensen die op de zwarte lijsten stonden en daar nadeel van hebben gehad, zullen sowieso gecompenseerd worden." Voordat hij de Kamer officieel informeert over de misstanden bij de fiscus wil de staatssecretaris eerst in kaart brengen wat de precieze gevolgen van de erkenning zijn voor de mensen die onterecht op een fraudelijst zijn gezet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie