Up 2 Date

Universiteiten waarschuwen internationale student: "Kom niet als je geen kamer hebt"

foto: Ter illustratie: ANP
  1. Newschevron right
  2. Universiteiten waarschuwen internationale student: "Kom niet als je geen kamer hebt"

Verschillende universiteiten hebben een dringende oproep gedaan aan internationale studenten om zich niet voor een opleiding aan te melden als ze geen woonruimte hebben. Het Parool schrijft dat de universiteiten niet meer bij machte zijn om alle studenten huisvesting te bieden.

Geen harde weigering

Onder meer de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam waarschuwen de internationale studenten. De studenten worden echter niet geweigerd, omdat dat simpelweg niet mag. "Als studenten zich correct hebben ingeschreven en ze voldoen aan de toelatingseisen, zijn ze welkom aan een universiteit. Daarom pleiten wij al sinds 2018 voor meer wettelijke mogelijkheden om de internationale instroom beter te kunnen beheersen, met name op plekken waar zich problemen voordoen", zegt Eva Kloosterman van Universiteiten van Nederland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zorgplicht

Kloosterman zou bijvoorbeeld graag zien dat een maximaal aantal studenten zich voor een Engelstalige opleiding mag inschrijven. "Maar die wettelijke mogelijkheden zijn er nu nog niet." Om die reden is het van belang om buitenlandse studenten goed in te lichten voordat ze naar Nederland komen. "We zien het als een zorgplicht voor studenten dat we ze goed voorlichten hoe het er nu met de krappe woningmarkt voorstaat. Ze moeten weten wat de situatie is in sommige studentensteden. Het kan niet zo zijn dat ze pas half augustus naar Nederland komen en dan nog een betaalbare kamer moeten vinden."

Landelijk actieplan

Universiteiten van Nederland is samen met verschillende gemeenten al druk bezig met een oplossing. "Er komt een landelijk actieplan voor studentenhuisvesting, waarin onderwijsinstellingen en gemeenten meer gaan samenwerken, waarbij wij als koepel aangeven hoeveel instroom er de komende jaren verwacht wordt. Vervolgens kijken we samen met die gemeenten naar hoeveel studentenhuisvesting er voor nodig zal zijn. We hopen dat dat meer gaat helpen dan op de korte termijn te anticiperen."

Ster advertentie
Ster advertentie