Naar homepage
Up 2 Date

Nibud wil verhoging van bijstand en minimumjeugdloon

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Nibud wil verhoging van bijstand en minimumjeugdloon

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) wil dat de bijstand en het minimumjeugdloon worden verhoogd. Het systeem van inkomensondersteuning moet volgens het Nibud beter worden aangepast op de samenleving van nu. Niet alleen is het armoedebeleid onvoldoende, het zou ook te ingewikkeld zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onderzoek

Het Nibud bestudeerde vijf jaar lang het armoedebeleid in tachtig gemeenten. Uit dit onderzoek blijkt dat tienduizenden inwoners elke maand tientallen euro's tekortkomen, waardoor zij in financiële problemen raken. Vooral jongeren tot 21 jaar met een bijstandsuitkering of minimumloon, stellen met een bijstandsuitkering met twee of meer kinderen van 12 jaar en ouder, mensen met een flexibel inkomen en mensen met een minimuminkomen en hoge zorgkosten hebben het moeilijk.

Maatregelen

Door de coronacrisis stijgt het aantal mensen dat bij de gemeente om financiële hulp vraagt. Daarom pleit het Nibud voor het versneld invoeren van verschillende maatregelen, waaronder het verhogen van het minimumjeugdloon van 18-jarigen. Volgens het instituut moeten 18-jarigen die financieel zelfstandig zijn, kunnen rondkomen van hun loon.

De bijstandsuitkering voor stellen met kinderen van 12 jaar en ouder is op dit moment ook onvoldoende om van rond te komen en moet worden verhoogd.

Schrijnende situaties

"We zien schrijnende situaties", zegt Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud. Mensen die moeite hebben om rond te komen, kunnen niet meedoen in de maatschappij en voelen zich niet geholpen. Daardoor zijn ze weer vatbaarder voor andere problemen. "We zien dat het kabinet veel geld vrijmaakt voor het oplossen van schulden. En dat is goed en nodig. Maar als wij niets doen aan de gaten in ons noodvangnet, blijft het dweilen met de kraan open."

Ster advertentie
Ster advertentie