Up 2 Date

Afgelopen zomer 58 kinderen ontvoerd door ouder, meer dan vorig jaar

foto: Shutterstock | Ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. Afgelopen zomer 58 kinderen ontvoerd door ouder, meer dan vorig jaar

Er werden afgelopen zomer 58 kinderen ontvoerd door een van hun ouders, zo meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering (CIKO). Dat zijn er acht meer dan vorig jaar. Veertig van hen werden vanuit Nederland naar het buitenland ontvoerd. Bij de andere achttien was dit andersom. In de meeste gevallen (89 procent) is het de moeder die het kind ontvoerd, wat volgens het CIKO komt doordat die vaak 'de verzorgende ouder' is.

Bestemmingen

Het grootste deel van de ontvoerde kinderen is jonger dan 13 jaar (54 van de 58) en 27 van hen zijn zelfs jonger dan 5 jaar oud. Van de groep die mee werd genomen naar het buitenland zijn er 28 naar een land buiten de EU ontvoerd, 12 bleven binnen de EU. De meest voorkomende bestemmingen zijn Polen, Turkije, België, Rusland en Spanje. De meeste ontvoeringen naar Nederland kwamen uit Spanje, Duitsland en België.

Het CIKO denkt dat de toename in kinderontvoeringen te maken heeft met het afnemen van de coronabeperkingen. Zo kon er deze zomer weer volop gereisd worden tussen verschillende landen en continenten, terwijl er vorig jaar nog sprake was inreisbeperkingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Trauma's

Ontvoerde kinderen missen vaak onderwijs, wat negatieve gevolgen heeft voor hun ontwikkeling. Zo gingen 31 van de 58 ontvoerde kinderen dit jaar niet naar school. Daarnaast is er door het missen van de andere ouder, vriendjes en hun vertrouwde omgeving ook sprake van emotionele schade en trauma's die nog lang gevolgen kunnen hebben. "Met name op hogere leeftijd krijgen deze kinderen problemen met relaties leggen", aldus CIKO-directeur Coşkun Çörüz tegen ANP.

Je kind zomaar meenemen naar het buitenland is dan ook verboden. "Ouders plegen een strafbaar feit wanneer zij zonder toestemming van de andere ouder met gezag besluiten naar een ander land te verhuizen. Op kinderontvoering kunnen zelfs gevangenisstraffen van zes jaar of meer staan."

Terugkeer

Een kwart van de ontvoerde kinderen komt volgens CIKO nooit meer terug. Als het wel lukt om een kind terug te halen, duurt dat vaak lang. "Na jaren in het buitenland wonen, moeten ze opnieuw integreren in Nederland, soms moeten ze de Nederlandse taal weer leren."

Van de kinderen die deze zomer naar het buitenland werden ontvoerd, is pas tien procent teruggekeerd. Van de kinderen die uit het buitenland hierheen zijn gehaald, is dat slechts 5,5 procent.

Ster advertentie
Ster advertentie