Up 2 Date

Israël sluit grens met Gazastrook na raketaanvallen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Israël sluit grens met Gazastrook na raketaanvallen

Israël gaat zondag zijn enige grensovergang met de Gazastrook sluiten. Aanleiding zouden recente raketaanvallen zijn door Palestijnen op Israëlisch grondgebied.

Raketten

Vrijdag zouden er vanuit de Gazastrook twee raketten op Israël zijn afgevuurd. Een daarvan kwam daadwerkelijk in Israël terecht, maar richtte geen schade aan. De andere raket kwam in de Gazastrook terecht.

Maatregel

Het sluiten van de grens geldt als een economische maatregel, aangezien het de enige grensovergang is voor arbeiders uit de Gazastrook. Duizenden inwoners van het gebied kunnen daardoor voor onbepaalde tijd niet naar Israël komen. Bij nieuwe raketaanvallen kan Israël besluiten om de economische maatregel te verlengen.

Wat gebeurt er in Palestina?

Palestina wordt al tientallen jaren illegaal bezet door Israël. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden uit hun huizen en van hun land gedreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alleen maar toe. De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enig vorm van verzet tonen.

Apartheid

Amnesty International beschreef deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in een rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd.

Ster advertentie
Ster advertentie