Up 2 Date

Israël sluit grens met Gazastrook na raketaanvallen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Israël sluit grens met Gazastrook na raketaanvallen

Israël gaat zondag zijn enige grensovergang met de Gazastrook sluiten. Aanleiding zouden recente raketaanvallen zijn door Palestijnen op Israëlisch grondgebied.

Raketten

Vrijdag zouden er vanuit de Gazastrook twee raketten op Israël zijn afgevuurd. Een daarvan kwam daadwerkelijk in Israël terecht, maar richtte geen schade aan. De andere raket kwam in de Gazastrook terecht.

Maatregel

Het sluiten van de grens geldt als een economische maatregel, aangezien het de enige grensovergang is voor arbeiders uit de Gazastrook. Duizenden inwoners van het gebied kunnen daardoor voor onbepaalde tijd niet naar Israël komen. Bij nieuwe raketaanvallen kan Israël besluiten om de economische maatregel te verlengen.

De Situatie in Palestina

Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alleen maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.

De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."

Apartheid

Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.

Ster advertentie
Ster advertentie