Israëlische politie valt wederom gebied rond al-Aqsamoskee binnen
- News
- Israëlische politie valt wederom gebied rond al-Aqsamoskee binnen
De Israëlische politie is vanochtend wederom het heilige gebied rond de al-Aqsamoskee in Oost-Jeruzalem binnengevallen. Daarbij zijn volgens de Palestijnse Rode Halve Maan zeker 31 Palestijnen gewond geraakt.
Rellen
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er vanochtend op de Tempelberg honderden gewelddadige protestanten begonnen te rellen. Daarbij zou vuurwerk zijn afgestoken en stenen naar agenten zijn gegooid. Echter zegt Israël dat de politie wachtte met ingrijpen tot de moskeegangers het ochtendgebed hadden beëindigd. Volgens Al Jazeera melden Palestijnse media dat de Israëlische ordetroepen verantwoordelijk zijn voor de geëscaleerde situatie op de Tempelberg. Zo zouden Palestijnen gisteren al zijn aangevallen met rubberkogels en traangas, waarop Palestijnse jongeren reageerden met stenen en benzinebommen.
Spanning
De spanning is al een aantal weken groot op de Tembelberg. De plek is voor zowel joden als moslims de heiligste plaats in Oost-Jeruzalem. Voor moslims is het de op twee na heiligste moskee ter wereld, terwijl de Tempelberg, waar ooit de belangrijkste joodse tempel stond, de heiligste plek ter wereld is voor joden.
Wat de spanningen verder verhoogt is het samenvallen van belangrijke islamitische, joodse en christelijke feestdagen. Extreemrechtse Israëlische nationalisten vinden dat ze het recht hebben om te bidden op de Tempelberg. Echter hebben Israël en Jordanië in 1967 een reeks afspraken gemaakt die niet-moslims verbieden om te bidden op de heilige plek.
De Situatie in Palestina
Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alsmaar maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.
De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."
Apartheid
Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.
Geen joodse bezoekers meer
De Israëlische overheid heeft inmiddels besloten dat joodse bezoekers niet in het gebied rond de al-Aqsamoskee mogen komen, omdat de laatste tien dagen van de ramadan zijn ingegaan.
Gedwongen onteigeningen
Het is niet de eerste keer dat er geweld uitbreekt op de Tempelberg. In mei vorig jaar protesteerden Palestijnen er tegen de gedwongen onteigeningen en uitzettingen van Palestijnse inwoners in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem, wat door Israël in 1967 werd bezet. Ondanks dat het officieel geen grondgebied is van Israël, claimt het land van wel. Een Israëlische rechter bepaalde toen dat zeker zes families plaats moeten maken voor Joodse kolonisten.
Lees ook
FunX Beseft
Studenten tegen Israëlische apartheid: "Palestijnse mensenrechten staan niet ter discussie"Entertainment
Emma Watson toont support voor Palestina, Israëlische diplomaten boosUp 2 Date
Geweld breekt uit tussen Palestijnen en Israëlische politie bij al-Aqsamoskee in Oost-JeruzalemUp 2 Date
Israël zet Palestijns gezin in Jeruzalem uit huis ondanks internationale kritiek