Naar homepage
Up 2 Date

Trump-aanhangers stortten onbewust veel meer geld aan campagne door 'verstopt vinkje'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Trump-aanhangers stortten onbewust veel meer geld aan campagne door 'verstopt vinkje'

Aanhangers van Donald Trump die geld wilden doneren aan zijn campagne, stortten onbewust veel meer geld dan de bedoeling was door een vinkje dat automatisch stond aangekruist in een online formulier voor donaties. Door het vinkje werd het geldbedrag een maandelijkse betaling in plaats van een eenmalige donatie.

64,3 miljoen dollar

"Maak hier een herhalende maandelijkse betaling van", stond er in het klein bij een aangevinkt tekstje. Veel donateurs voelden zich gedupeerd toen zij er achter kwamen dat zij veel meer geld hadden overgemaakt aan de campagne dan de bedoeling was. Zij hadden het verstopte vinkje namelijk niet gezien. Daardoor moest het campagneteam van Trump eind vorig jaar 64,3 miljoen dollar (circa 55 miljoen euro) terugbetalen aan honderdduizenden gedupeerde geldschieters. Dat blijkt uit onderzoek van The New York Times.

Hoewel Trump dit geld weer moest teruggeven, heeft hij wel zijn voordeel kunnen doen met de onbedoelde donaties. In feite kreeg hij door de donaties namelijk een flinke rentevrije lening, die hij vervolgens kon terugbetalen met geld van andere donateurs.

Huur niet betalen

Een aantal Trump-aanhangers kwam behoorlijk in de problemen door de onbedoelde betaling. Een 63-jarige man vertelt in het artikel van The New York Times dat hij 500 dollar wilde betalen, wat onbedoeld zo'n 3.000 dollar werd in 30 dagen. Daardoor kon hij zelfs de huur niet betalen. "Het voelde als oplichterij", aldus de gedupeerde.

Ster advertentie
Ster advertentie