Up 2 Date

Jongens beleven meer plezier tijdens seks dan meiden, komen ook vaker klaar

foto: Ter illustratie: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Jongens beleven meer plezier tijdens seks dan meiden, komen ook vaker klaar

Jongens hebben vaak meer plezier in seks dan meiden. Dat blijkt uit een onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland onder 10.000 jongeren tussen de 13 en 25 jaar. Zo beschrijven jongens de eerste keer seks vaker als 'fijn' en komen ze ook veel regelmatiger klaar dan meisjes. Uit het onderzoek blijkt verder dat jongeren steeds minder anticonceptie gebruiken.

Jongens hebben meer plezier in seks

Het verschil in genot tijdens de seks is aanzienlijk. "Meiden ervaren beduidend minder seksueel plezier dan jongens", schrijven de onderzoekers in hun rapport. Zo beschrijft 64 procent van de jongens de eerste keer seks als 'fijn', terwijl dit bij meiden slechts 28 procent is. Driekwart van de meiden geeft zelfs aan dat hun eerste geslachtsgemeenschap (een beetje) pijnlijk was.

Maar niet alleen bij hun eerste seksuele ervaring hebben meiden minder vaak plezier in een geslachtsgemeenschap. Zo blijkt uit het onderzoek dat 85 procent van de jongens over het algemeen geniet van de seks, terwijl dit percentage bij meiden 75 procent is. Bovendien is er op het gebied van klaarkomen een grote kloof. Maar liefst 85 procent van de jongens krijgt namelijk meestal of altijd een orgasme, terwijl meer dan de helft van de meiden de seks regelmatig afsluit zonder het piekmoment te ervaren. Zo geeft slechts 49 procent van de meiden onder de 25 jaar aan weleens een orgasme te krijgen.

Geen pil of condoom

Uit het onderzoek blijkt verder dat jongeren zichzelf steeds minder goed beschermen tegen een soa of zwangerschap. Zo zou twintig procent van de 13- tot 25-jarigen tegenwoordig geen pil of condoom gebruiken, terwijl dat percentage in 2017 nog tien procent was.

Volgens de onderzoekers is het gebruik van de pil sinds 2012 afgenomen van 76 procent naar 46 procent. Daarentegen is het gebruik van het spiraaltje gestegen van 6 procent naar 21 procent. Voor veel jongeren geldt echter ook dat ze helemaal geen anticonceptie gebruiken. Het grootste gedeelte van de jongeren geeft als reden aan geen hormonen te willen gebruiken. Daarnaast wordt ook condoomgebruik steeds minder populair bij jongeren. Zo gebruikt 40 procent van de jongens zonder vaste relatie geen condoom, terwijl dit percentage in 2012 nog 25 procent was.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie